Moskva od Venecuele traži da vraća dug u nafti 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Ruska naftna kompanija Roszarubežnjeft zatražila je od venecuelanske državne firme PDVSA dozvolu da preuzme kontrolu nad izvozom nafte iz njihovih zajedničkih ulaganja kako bi oživela priliv novca iz pet kompanija koje su teško pogođene američkim sankcijama, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Roszarubežnjeft, državna kompanija koja je 2020. godine kupila imovinu ruskog Rosnjefta u Venecueli, želi da plasira na tržište naftu i lož ulje koje proizvode zajednička ulaganja, slično sporazumu koji je PDVSA sklopila prošle godine s američkim proizvođačem nafte Ševronom.

Zajedničkim ulaganjima se duguje oko 3,2 milijarde dolara od prodaje koju obavlja PDVSA.

Venecuelanska kompanija mimo toga duguje Roszarubežnjeftu oko 1,4 milijarde dolara iz prethodno odobrenih kredita, ali osporava visinu tog iznosa.

Predlog ruskog partnera je izmena venecuelanskog zakona koji reguliše izvoz nafte i dolazi u trenutku kada PDVSA pokušava da obnovi vlastite finansije.

Prema statutima Venecuele, državna naftna kompanija ima kontrolu nad prodajom izvoza nafte i goriva.

Međutim, PDVSA je prošle godine pristala na zaobilazno rešenje sa Ševronom dozvolivši drugom američkom najvećem proizvođaču da plasira naftu iz svojih zajedničkih ulaganja na ime nepodmirenog duga i dividende.

Vašington je dozvolio Ševronu izuzeće od američkih sankcija na prodaju venecuelanske nafte kako bi mogao povratiti dug prema njemu, ali je rekao da su gotovinska plaćanja PDVSA zabranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari