Moskva predviđa stabilnu proizvodnju nafte do 2025. godine 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Predviđa se da će ruska proizvodnja nafte ostati stabilna do 2025. godine, rekao je zamenik ministra energetike te zemlje Pavel Sorokin, dok Moskva u isto vreme planira rezerve kako bi svoje zalihe učinila otpornijim, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Rusija je odlučila da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja godine kako bi podržala cenu nafte podseća Rojters i dodaje da se ruska proizvodnja nafte pokazala otpornom na sankcije Zapada, uprkos prognozirano strmom padu.

„Prema sadašnjim prognozama,proizvodnja nafte će biti na stabilnom nivou do 2025. godine“, rekao je Sorokin za magazin Neftegazovaja vertikal.

Prošlog meseca, JP Morgan je procenio da će Rusija moći da održi svoju proizvodnju nafte na nivoima pre sukoba u Ukrajini zbog stalne potražnje iz Kine i Indije, ali bi se mogla boriti da preusmeri deo svog izvoza naftnih derivata iz Evrope. Govoreći o planovima za izgradnju skladišta nafte, Sorokin je rekao da se razgovara o raznim projektima.On je rekao da će takve rezerve povećati fleksibilnost ponude, „uzimajući u obzir trenutnu situaciju na međunarodnim tržištima, velike oscilacije potražnje i cene nafte“.

Rusija trenutno nema veliko skladište nafte koje bi joj dalo veću fleksibilnost u proizvodnji i izvozu. Procenjuje se da bi izgradnja skladišta od najmanje 100 miliona tona mogla potrajati oko četiri godine.

Ruski izvoz nafte porastao za 600 hiljada barela dnevno

Međunarodna agencija za energiju (IEA)objavila je da je ruski ukupni izvoz nafte porastao za 600.000 barela dnevno na 8,1 milion barela dnevno )u martu, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Prihodi od izvoza iznosili su 12,7 milijardi dolara, što je 43 odstomanje nego godinu ranije.Prihodi od izvoza porasli su, međutim,za milijardu dolara na mesečnom nivou,jer je Rusija u februaru od izvoza nafte zaradila 11,6 milijardi dolara.

Prema IEA, veći prihod rezultat je povećanja izvoza naftnih derivata, koji se vratio na nivo pre kovida, povećavši se za 450.000 barela dnevno 3,1 milion bd. Izvoz sirove nafte porastao je za 100.000 barela na pet miliona barela dnevno, pri čemu je Indija u martu zamenila Kinu kao glavno odredište za ruske isporuke u Aziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari