Mrkonjić o deonici Ub - Lajkovac: Trebalo je još 2013. uočiti nepravilnosti i reagovati 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bivši ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić izjavio je, reagujući na optužbe aktuelne ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, da su graditelji deonice autoputa Ub-Lajkovac neopravdano optuženi za loš kvalitet posla.

Mrkonjić je za B92 rekao da je sa kvalitetom radova na toj deonici sve bilo u redu, jer bi u suprotnom bila povučena garancija. Mihajlović je u petak obišla radove na sanaciji deonice Ub-Lajkovac na autoputu i saopštila da su „neki gradili puteve i koliko nas to vremenski i novčano košta zato što nešto što je napravljeno moramo da radimo ponovo“.

Ona je rekla da se radi danonoćno kako bi se ispravile tuđe greške i ponovo izgradio već urađen auto-put, navodeći da to šta se tamo dogodilo, struka još nije videla.

Mrkonjić je, demantujući Mihajlović, naglasio da je, u vreme dok je bio resorni ministar, ta deonica počela da se radi „jer je bila najpripremljenija za početak gradnje i iz budžeta obezbeđeno 70 miliona evra“.

„Do kraja mog mandata 2012. godine završeno je oko 80 odsto te deonice sa predviđenom vezom i za Ub i za Lajkovac, tako da ona bude u funkciji čim se završi. Bio sam ubeđen da će onaj ko nastavi da radi taj posao posle mene to da završi i pusti u saobraćaj, što je moglo da bude završeno do 2013.“, objasnio je on. Mrkonjić je dodao da, što se tiče kvaliteta izvedenih radova, dok je on bio ministar nije bilo „nijedne naznake u trupu puta“, o čemu se sada toliko govori, sedam godina kasnije.

„Iz medija saznajem da je deonica završena 2015. godine i da je predata na održavanje putevima Srbije. Onda, 2018. opet u medijima saznajem da su dva građanina poginula na toj deonici jer nije bila obezbeđena i nije bila puštena u saobraćaj“, podsetio je Mrkonjić.

Prema njegovom mišljenju, odgovornost za pogibiju snosi nadležni ministar i Putevi Srbije jer nisu obezbedili put „i to je vrhunski javašluk“.

„Sad se ponovo navodno uvode novi izvođači za završen posao, optužuju neosnovano ljude koji su gradili tu deonicu. To je rezultat potpunog neznanja rukovođenja ministarstvom. Trebalo je još 2013. uočiti nepravilnosti i reagovati“, konstatovao je Mrkonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari