N1: Građani zamenili 85 miliona franaka u novčanicama koje se povlače iz opticaja 1Foto: FreeImages/Michael Faes

Građani su do sada u menjačnicama i bankama zamenili novčanice švajcarskog franka osme serije koje se povlače iz opticaja u vrednosti od 85 miliona franaka, potvrđeno je za portal N1 u Narodnoj banci Srbije.

U NBS pozivaju ostale građane koji imaju novčanice iz serije koja se povlači da izaberu banku, odnosno menjačnicu, koja im nudi povoljnije uslove za zamenu, ali da ne čekaju kraj meseca da ne bi – zakasnili.

Od 85 miliona švajcarskih franaka, koliko su vredne novčanice koje su građani od početka maja zamenili, 30 miliona franaka zamenjeno je za franke novije serije, dok je ostatak od oko 55 miliona franaka, prema navodima NBS, zamenjeno polaganjem novca na račune u banci.

„Preporučujemo građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što će bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju Narodnoj banci Srbije usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja ove godine. Nakon ovog datuma građani će moći da vrše zamenu vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu“, ukazuju u NBS.

Iako je Narodna banka preporučila bankama i menjačima da ovu zamenu franaka obave besplatno, situacija na terenu pokazuje da ovaj savet ne poštuje svaka. Pa se dešava da se na šalterima primenjuju veliki rasponi između kursa po kom se franci otkupljuju od građana i kursa po kojem im se potom prodaju franci iz novije serije. Banke, takođe, umeju da uslove građane da otvore devizni račun na koji će uplatiti svoje franke, ima i onih koji naplaćuju troškove održavanja takvog računa…

Građani, prema navodima NBS treba da izaberu za njih najpovoljniju banku ili menjačnicu za zamenu novčanica.

„Narodna banka Srbije je, imajući u vidu veoma kratak rok od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povlačenju iz opticaja pomenute serije novčanica, koje je dato 28. aprila, do dana povlačenja iz opticaja – 30. aprila ove godine i procenu da mnogi građani imaju u posedu novčanice koje se povlače iz opticaja a koje neće moći da zamene do navedenog roka, obavestila sve banke dopisom od 29. aprila da će, do 31. maja bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije za novčanice devete serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretirajući novčanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se naplaćuje za ove transakcije“, objašnjavaju u NBS.

U NBS ističu da su, imajući u vidu pogodnosti koje je Narodna banka Srbije omogućila bankama, navedenim dopisom banke pozvane da do 31. maja omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka.

Opširnije možete pročitati na sajtu N1 ili na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari