N1: Računi za struju se štampaju u Telekomu 1

Telekom Srbija u svom Printing centru štampa i račune za potrošače Elektroprivrede Srbije, saznaje portal N1.

Posao štampe mesečnih računa za utrošenu električnu energiju EPS je od kraja prošle godine poverio državnom teleoperatoru – Telekomu Srbija, prenosi N1.

Štamparija Telekoma još nije preuzela štampanje svih računa za struju – iako štampa veći deo – ali bi u narednih nekoliko meseci celokupan posao trebalo da bude prebačen Telekomu.

Reč je o računima za više od tri miliona potrošača, koji su do sada štampani u više štamparija EPS-a.

Prebacivanje ovog posla na Telekom Srbija odvija se fazno i dugo je planiran, jer je, kako nam je rečeno – procenjeno da je to isplativije za sam EPS.

Inače, kako saznajemo, Telekomova štamparija – takozvana služba za Printing centar pri Direkciji za IT podršku i ICT servise, koja se nalazi u Boleču, ima kapacitete da pored računa za fiksnu i mobilnu telefoniju, obaveštenja za određeni broj banaka, kao i računa za pojedina javna komunalna preduzeća, štampa i više miliona računa za EPS.

O tome koliko EPS, zapravo, šalje papirnih računa potrošačima, govorio je i direktor EPS-a Dušan Živković.

On je za RTS u decembru istakao da se „trenutno štampa oko 3,2 miliona računa za struju i da je cilj da se oni zamene digitalnim“

„Trenutno se štampa oko 3,2 miliona računa za struju. Oko milion i po izmiruje se u bankama, dok oko 270.000 potrošača koristi portal ‘Uvid u račun’“, rekao je Živković srdinom decembra 2023.
Dali posao svom dužniku

Poveravanjem štampe računa Telekomu Srbija, EPS je, praktično, sklopio posao sa jednim od svojih najvećih dužnika.

Podsetimo, portal Nova.rs je u novembru pisao da se veliki broj kompanija, koje su u većinskom ili stopostotnom vlasništvu države, nalaze u top 20 najvećih dužnika Elektroprivrede Srbija.

Na prvom mestu je (bila) Železara Smederevo koja je u stečaju, a peta na toj listi je (bila) kompanija Telekom Srbija koja je EPS-u dugovala čak 1,3 milijarde dinara ili više od 11 miliona evra.

U februaru ove godine, Elektroprivreda Srbije (EPS) odbila je zahtev portala i lista “Nova” za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i u odgovoru na upit navela da je spisak 20 najvećih dužnika “poslovna tajna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari