Na 250 hektara u Surčinu niče kompleks „Singidunum“: Privredni park, stanovi, komercijalni sadržaji… 1Foto: Printscreen/Google Maps

Grad Beograd stavio je na javni uvid plan za razvoj nekoliko sektora u okviru kompleksa Singidnunum u Surčinu. U okviru sektora 2, 3, 4, 5 gradiće se privredni park, komercijalni sadržaji, mešoviti gradski centri, mreže sobraćajnica, objekti za srednje i osnovno obrazovanje, za šta je namenjeno oko 250 hektara.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javni uvid u nacrt plan detaljne regulacije kompleksa Singidnunum za sektore 2,3,4,5 – teritorija opštine Surčin, za izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, piše Nova ekonomija.

Inicijativu za izradu plana je pokrenulo preduzeće „Singidunum-buildings“ (koje je i finansijer plana), a sa ciljem da stvaranja planskog osnova za postepenu transformaciju poljoprivrednog zemljišta. Ovo preudzeće u svom vlasništvu ima preko 300 hektara zemljišta u tom području.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, preduzeće je u stopostotnom vlasništvu LAMDA DEVELOPMENT iz Holandije, a direktor je grčki državljanin Konstantinos Georgiopoulos.

Lamda Development SA je kompanija sa sedištem u Grčkoj, koja se bavi ulaganjem u, razvojem, lizingom i održavanjem nekretnina. Kompanija posluje u Grčkoj, kao i u drugim susednim balkanskim zemljama, uglavnom u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Kako je ranije najavljivano iz opštine Surčin, kompleks Singidunum imaće odlike „Satelitskog grada“, stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, industrijski park, stambeno-poslovni centar i kada su u pitanju objekti od javne namene, tri vrtića, osnovnu školu i kliniku.

Preduzeće „Singidunum-buildings“ je sa ciljem sukcesivnog razvoja područja, 2016. godine iniciralo istovremenu izradu dva plana detaljne regulacije (za sektore 1 i 5) koja su usvojena 2018. godine, a koji čine prvu fazu planske razrade kompleksa „Singidunum“.

Plan detaljne regulacije za sektore 2, 3, 4 i 6, za koje je namenjena površina od 247,5 hektara, predstavlja drugu fazu, kojom će se zaokružiti planski ciklus razrade kompleksa „Singidunum“ kao celine.

Nacrt plana koji obuhvata niz katarstarskih parcela u katastarskoj opštini Dobanovci, naći će se na javnom uvidu od 19. februara do 19. marta.

Na ovim površinama je trenutno zastupljeno uglavnom poljoprivredno zemljište, kao i mreže saobraćajnica, atarski putevi, melioracioni kanali, elektroenergetska mreža, gasovodna mreža, ali kako se vidi u planu, u buduće će ovde biti privredni park, privredno komercijalne delatnosti, mešoviti gardski centri (stanovanje i poslovanje), komercijalni sadržaji (trgovina, administarcija, uslužne delatnosti), škole, predškolske ustanove, kao i mreža saobraćajnica, železnica, vodno zemljište/kanalska mreža, različiti infratsrukuturni objekti.

U planu se navodi da se radi o „tipičnoj greenfield“ investiciji.

Za privredni park je namenjena površina od 521.706 kvadrata, za mreže saobraćajnica je umesto postojećih 123.833 planirano 349.391 kvadrata, dok je za privredno-komercijalne delatnosti izdvojena površina a od 393.256 kvadrata.

Takođe, za komercijalne sadržaje, koji će se nalaziti u dve zone, namenjena je povšrina od 269,291 kvadrata, odnosno 325,333 kvadrata u drugoj zoni.

Mešoviti gradski centri (stanovanje i poslovanje) nalaziće se na površini od 266,009 kvadrata, dok je za zaštitni zeleni pojas namenjeno 120.036 kvadrata.

Kako se navodi u planu, trenutno nema linija javnog prevoza putnika koji opslužuje ovo područje, već je u narednom periodu opsluga ovog područja planirana širenjem autobuskog podsistema.

Pored autobuskog podsistema, značajno je, kako se navodi, izvršiti konekciju sa železničkim stanicama koje u najbliže ovom prostoru, i to: železnička stanica Batajnica i železnička stanica Zemun polje, kako bi se u sistemu javnog prevoza putnika koristio i BG voz.

Javni uvid u nacrt ovog plana obaviće se od 19. februara do 19. marta 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova, u zgradi Gradske uprave grada Beograda (27. marta br. 43-45) i u zgradi Gradske opštine Surčin (Vojvođanska 79).

Javna sednica Кomisije za planove Skupštine grada Beograda, održaće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, Кraljice Marije 1 (sala na 20. spratu), 4. aprila 2024. godine u 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari