Na račune dobili "poklon platu" od 53.700 dinara u neto iznosu 1Foto: Vojkan Ristić

Na račune više od hiljadu radnika zatvorene Fabrike obuće italijanske kompanije Geoks u Vranju juče je iz budžeta Srbije uplaćeno u proseku po 53.700 dinara u neto iznosu – „poklon plata“ koju je prošlog petka prilikom posete Fabrici Teklas obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Danas je u četvrtak objavio da od obećane zarade nema ništa, a odmah posle toga usledila je ujutru uplata obećane zarade. Ne bih da vas hvalim, ali mislim da bez pritiska javnosti teško da bi smo mogli da dobijemo i ovu mrvu. Hvala medijima koji su nas podržali, a njih je malo – kaže J.S. radnica u Geoksu koja je za naš list potvrdila da je na njen račun stigla uplata „poklon plate predsednika Vučića“.

Od otpuštenih radnika Geoksa koji se nadaju novom upošljenju u fabrici Teklas u Vladičinom Hanu saznali smo da se „kurs prekvalifikacije odvija sporo“, kao i to da poslodavac insistira na „mlađoj i pre svega muškoj radnoj snazi“, kao i da je „potpuno neizvesno kada će biti otvoren pogon u prostoru već ispražnjene fabričke hale Geoksa“ u Industrijskoj zoni Bunuševac u Vranju.

Prema izjavama radnika sa kojima je kontaktirao novinar Danasa „više desetina njih tokom jučerašnjeg dana primilo je na kućne adrese otkazna rešenja, sa potpisom likvidacionog upravnika Miloša Stošića“, što im omogućava početak procedure kod vranjanske filijale Službe za nacionalno zapošljavanje, kako bi obezbedili produženje prava na zdravstveno osiguranje, kao i da bi u skladu sa godinama radnog staža dobili odgovarajuću državnu finansijsku pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari