Na skijalištima u Srbiji korone kao da nema 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN KARADAREVIĆ

Sneg je pao širom Srbije, a osim dece poslednjih dana ruke zadovoljno trljaju i hotelijeri i vlasnici privatnog smeštaja na planinama širom zemlje.

Kapaciteti su gotovo puni svuda, ovih dana teško je bilo naći i sobu na Divčibarama, Zlatibor je ispunjen do poslednjeg mesta, a vrlo malo slobodnog smeštaja je i na Kopaoniku i Staroj planini.

Razlog velikom interesovanju u drugoj nedelji januara je i zimski raspust koji traje do kraja ove sedmice, a turistički radnici na ovim zimskim destinacijama kažu da interesovanje raste i za nastavak sezone, tako da i u februaru očekuju dosta gostiju.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović kaže za Danas da je sezona na ovoj planini za sada bolja od prethodne i da su svi kapaciteti maksimalno popunjeni.

„Sneg je pao na vreme, 100 odsto je popunjenost kapaciteta. Sada je punije nego pre Nove godine, a cene su na nivou prošlogišnjih, čak su novogodišnji aranžmani bili jeftiniji nego prošle godine“, ističe Živanović.

Hotelijeri su, napominje on, bili zadovoljni cenama od prošle godine tako da ih nisu menjali. Većina gostiju na Zlatiboru su kako kaže domaći turisti, porodice sa decom, a sve preporuke koje se tiču epidemioloških mera se poštuju.

„Već kreću i rezervacije za februar, a iako će dosta zavisiti od vremena i toga da li će biti dovoljno snega verujemo da će i nastavak sezone biti dobar“, kaže Živanović.

Od juče u turističkoj ponudi ove destinacije je i gondola koja je počela da prevozi putnike od centra do vrha Tornika.

Cena vožnje u oba smera je 1.000 dinara, 550 dinara za decu, a mere se i tu poštuju te se umesto 10 ljudi može u istom trenutku voziti svega četiri osobe.

Iako je trenutno sve puno, za kraj januara na Zlatiboru može da se nađe smeštaj.

Tri noćenja za dve osobe u apartmanima idu od 60 evra do 450 evra koliko je u najskupljem hotelu na Torniku.

U proseku cena dvokrevetnih apartmana za tri dana je od 150 do 170 evra.

I na Kopaoniku je, kako kažu vlasnici privatnog smeštaja, prilično krcato, naročito na ski stazama.

Nepunih 800 evra koštaju tri noćenja za dve osobe u najpoznatijem luksuznom hotelu na Kopaoniku, tri noćenja međutim u prilično dobro ocenjenim apartmanima na Bukingu ima i za 100 do 150 evra.

U Skijalištima Srbije za Danas kažu da skijanja trenutno ima na Kopaoniku i na Staroj planini, dok se otvaranje sezone na Torniku očekuje sutra, 13. januara.

Ski centar Kopaonik radi gotovo punim kapacitetom i skijašima je na raspolaganju 47 staza i 23 ski puteva.

„Ski sezona protiče veoma dobro i imamo veliko interesovanje domaćih turista. Na Kopaoniku je i dalje najprodavaniji sedmodnevni ski pass, ali imamo dosta i skijaša koji biraju vikend skijanje“, ističu u Skijalištima i napominju da se strogo vodi računa o poštovanju epidemiološikih mera, pa je tako obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i poštovanje distance između skijaša.

Postavljeni su, kako kažu, razvodnici na prilazima žičara, smanjen je kapacitet na žičarama kako bi na sedešnicama bilo manje skijaša nego što je predviđeno, a redari su u obavezi da kontrolišu sprovođenje mera i da sankcionišu svakog ko se tih mera ne pridržava.

„Još je rano da govorimo o rezultatima sezone i nadamo se da će se ovakav trend posećenosti nastaviti do samog kraja“, ističu u Skijalištima Srbije.

Ranijih godina na Kopaoniku je posle Nove godine i tokom božićnih praznika bilo manje gostiju, ali je ove godine, kako kaže direktor TO Raška Radenko Cvetić, situacija nešto drugačija.

„Kopaonik je gotovo pun, dosta je privatnih apartmana tako da ne možemo da znamo pravu situaciju, ali najbolji pokazatelj su puna skijališta“, ističe Cvetić. On kaže da je najviše domaćih gostiju, ali da ima i onih iz Hrvatske, Makedonije, ali i Rusije i Belorusije.

Kako se situacija sa epidemijom bude stišavala na Kopaoniku očekuju, kako kaže, veći dolazak stranih gostiju pre svih Rumuna i Crnogoraca, koji su bili među najbrojnijima ranijih sezona.

Stara planina u ponudi krajem januara ima deset puta manje smeštaja nego Kopaonik, slobodnih mesta u hotelu Stara planina nema u tom periodu, ali su zato dostupni privatni smeštaji, koji za tri noćenja za dve osobe, koštaju od 80 evra u bungalovima do 240 evra koliko je u luksuznom apartmanu nedaleko od Crnog vrha.

I na Divčibarama, gde su gotovo puni kapaciteti ove nedelje, postoji izbor za kraj januara, ali je već sada puno 70 odsto kapaciteta.

Cene su za tri noćenja u apartmanima i sobama za dvoje od 90 do čak 400 evra u zavisnosti od udaljenosti i opremljenosti apartmana.

U istom periodu na Tari smeštaj za kraj januara je od 120 do 150 evra za tri noćenja.

Kapaciteti nisu toliko popunjeni kao letos na ovoj planini, delom i što Tara infrastrukturno nije na nivou Kopaonika i Zlatibora, odnosno nije ski centar, a i daleko je od Beograda što je glavna prednost Divčibara do kojih se najbrže stiže iz Beograda.

„Porodice sa decom su najčešći gosti u ovo vreme i gotovo svi privatni smeštaji u našem okruženju su puni trenutno. Interesovanja ima i za kraj meseca, ali i za februar“, kaže vlasnica vile na Divčibarama.

Da li će oni koji rezervišu već sada doći zavisi od toga da li će se sneg zadržati, a olakšavajuća okolnost za turiste ove sezone jeste i to što ne moraju da plaćaju rezervacije.

Naime, ono što je u odnosu na prethodne godine drugačije jeste što hotelijeri, ali i vlasnici privatnog smeštaja po planinama ove zime nude opciju besplatnog otkazivanja, odnosno ne naplaćuju penale za one koji se predomisle i odustanu od puta u poslednjem trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari