Nadzor javnih preduzeća u Srbiji od 2023. putem softvera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 1. januara 2023. godine sprovodiće se putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede, a u okviru Projekta „Reforma lokalnih javnih finansija II“ (RELOF 2), koji podržava Vlada Švajcarske, objavljeno je danas.

Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid.

„Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu“, rekla je Atanasković, prenelo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

„Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede“, kazala je ona.

Kako je dodala, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapredjenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća.

Ukazano je da softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid zadovoljan je što je njegova zamlja podržala Srbiju u boljem upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou.

„Projekat RELOF2 je samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji i smatramo da je unapredjenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou prioritet saradnje Srbije i Švajcarske“, rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

Vlada Švajcarske je putem Projekta RELOF2 za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima.

U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korsnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim upravama i lokalnim javnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari