"Osnovni problem što je odluka saopštena nekoliko dana pred izbore": Stručnjaci o nagradi koju će dobiti radnici EPS-a uz decembarsku platu 1foto FoNet/EPS

Radnici Elektroprivrede Srbije uz decembarsku platu dobiće i dodatak zbog, kako tvrde nadležni, “doprinosa u stabilizaciji elektroenergetskog sistema” dok stručna javnost kaže da istinske razloge za to treba tražiti u održavanju izbora u nedelju.

Radnici Elektroprivrede Srbije i preduzeća Pro Tent, koje radi za potrebe EPS-a, prema rečima ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović dobiće po 20.000 dinara kao nagradu za dobre poslovne rezultate u tekućoj godini.

– Pomoć koja će biti isplaćena predstavlja zahvalnost za doprinos, trud i rad zaposlenih. S ponosom mogu da kažem da smo konačno stabilizovali EPS, da je ovo najbolja finansijska godina u poslovanju preduzeća od 2000. godine. Profesionalni menadžment već daje rezultate, ali osnova svakog tako velikog giganta su radnici i zato želimo da ih na neki način nagradimo te će zbog toga svi zaposleni u EPS-u, ali i ProTentu dobiti po 20.000 dinara kao dodatak uz decembrasku platu. To je jedan vid zahvalnosti svim zaposlenima za to što pomažu u stabilizaciji našeg elektroenergetskog sistema – izjavila je ministarka Đedović Handanović koja je ujedno i predsednica Skupštine akcionara Elektroprivrede Srbije.

Ona je dodala da EPS očekuje najbolje poslovne rezultate u poslednjih dvadesetak godina.

Naime, Elektroprivreda Srbije je prijavila neto dobit u prvih šest meseci 2023. u iznosu od 61,9 milijardi dinara što je oko 527 miliona evra. Inače, prema poslovnim planovima kompanije bio je predviđen profit od 22,2 milijarde dinara (nešto ispod 190 miliona evra).

Kako se navodi u izveštaju o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja EPS-a za period od prvih šest meseci ove godine, dobit je posledica dobre hidrologije, manjih troškova nabavke uglja za termoelektrane, prihoda od izvoza struje i smanjenja troškova.

Bez obzira što se EPS ne finansira iz budžeta već plate zaposlenima obezbeđuje iz svojih prihoda u delu javnosti postoji nezadovoljstvo što je do novčane pomoći, smatra se, došlo ne po ekonomskoj već čisto političkoj, odnosno predizbornoj osnovi.

"Osnovni problem što je odluka saopštena nekoliko dana pred izbore": Stručnjaci o nagradi koju će dobiti radnici EPS-a uz decembarsku platu 2
foto FoNet Ana Paunković

Kritičari ovakve odluke ne spore da je EPS u 2023. godini postigao dobre rezultate, ali tvrde da to istovremeno ne znači da je elektroenergetski sistem zemlje na stabilnim nogama i podsećaju na gubitke i zaduženja tog preduzeća iz prethodnog perioda.

Oni se pitaju zbog čega je doneta odluka da zaposleni u EPS-u dobiju po 20.000 dinara uz decembarsku platu ako se zna da je Elektroprivreda Srbije zaključno sa 31. decembrom 2022. godine zabeležila gubitak od oko 620 miliona evra i da ima kreditne obaveze prema bankama u visini od oko 480 miliona evra.

Nije jasno ni zbog čega je doneta odluka da novčanu pomoć uz decembarsku platu dobiju i zaposleni u Pro Tentu, takođe državnom preduzeću, koje nije u sastavu EPS-a. Oni koji se ne slažu sa dodelom pomoći radnicima Elektroprivrede Srbije ističu da su plate u tom preduzeću znatno veće od medijalne zarade, koju polovina radnika u Srbiji ne može da pređe.

Takođe, provejava mišljenje da EPS nije postigao zavidne finansijske rezultate jer je unapredio svoje poslovanje, kako tvrde nadležni, već da razloge treba tražiti u dobroj hidrologiji, manjoj potrošnji uglja zbog toplog vremena kao i u poskupljenju električne energije (njena cena je podizana čak tri puta u ovoj godini).

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže za Danas da u konkretnom slučaju osnovni problem predstavlja to što je odluka o dodeli dodatka uz decembarsku platu saopštena nekoliko dana pred izbore.

– To budi sumnje da je taj potez povučen zbog izbora u nedelju 17. decembra. Da se sa tim sačekalo i da je novčani dodatak za zaposlene u EPS-u usledio nakon izbora moglo bi se raspravljati o tome da li je pravi momenat za to ili ne. S obzirom da je sve urađeno neposredno pred izbore odluka izaziva spekulacije da je glasanje u nedelju bilo presudno za njeno donošenje – smatra Kapor.

On dodaje da to što je u ovoj godini imao dobre proizvodne rezultate, za šta je kako kaže, zaslužna dobra hidrološka situacija, ne znači da EPS generalno dobro posluje. Ipak, vidljiv je pomak u odnosu dok je na čelu preduzeća bio Milorad Grčić, kaže naš sagovornik.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić takođe smatra da je odluka o novčanoj nagradi zaposlenima u Elektroprivredi Srbije donesena zbog izbora kao i da nije opravdana u ovom trenutku.

– Navodi se da je razlog dobro poslovanje EPS-a međutim pri tome se zanemaruju gubici načinjeni u prethodnom periodu, kreditna zaduženja, ali i činjenica da se finansijsko poslovanje poboljšava i zbog stalnog podizanja cene struje. Ta povećanja opterećuju rad privrede u Srbiji i jedan su od razloga koji joj onemogućava da bude konkurentna. Stoga se može reći da finansijski napredak u poslovanju EPS-a ide na uštrb privrede, odnosno da on nije plod boljeg rada sistema već viših cena – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari