Trgovinsko preduzeće „Srbija“ iz Kragujevca, najstarija i najveća posleratna trgovinska firma u centralnoj Srbiji, od juče više ne postoji. Nakon prošlonedeljnog zatvaranja pet poslednjih poslovnih objekata, preostala 102 radnika od poslodavca, kompanije Delez Srbija, dobila su radne knjižice i prelaze na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.


Otpuštenim radnicima krajem minule sedmice isplaćene su otpremnine od po 60 do 70, umesto traženih 300 evra po godini staža, pri čemu im nisu isplaćene nadoknade za prevoz i jubilarne nagrade, zbog čega su ovlastili advokata da danas podnese tužbu protiv Deleza. Sindikat TP Srbija najavio je i da će podneti krivičnu prijavu zbog, kako tvrde, sumnjive privatizacije te firme.

U Sindikatu pojašnjavaju da će tužbu protiv Deleza podneti zato što ta kompanija prilikom izrade socijalnog programa za prekobrojne trgovce nije uvažila postojanje Kolektivnog ugovora, koji je sa poslovodstvom preduzeća potpisan još 2003., i kojim je, između ostalog, predviđeno da se zaposlenima koji budu proglašeni za tehnološki višak, isplate otpremnine od 200 evra po godini radnog staža.

– Krivičnu prijavu planiramo da podnesemo i zbog privatizacije, jer se iz dokumentacije koju posedujemo vidi da je vrednost firme uoči prodaje veštački smanjena. Osim otuđivanja prodavnica i objekata pred prodaju, vrednost je umanjivana i posle, čime su najviše oštećeni zaposleni, odnosno mali akcionari – rekao je za naš list predsednik Sindikata u „Srbiji“ Dragan Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari