Radnici "Kolubare" najavili protest: Povod - privatizacija EPS-a 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Protest radnika „Kolubare“ najavljen je za 18. april u 18 časova na platou ispred rudarske česme u Lazarevcu, a povod za to je prelazak Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, piše na lecima koji su se delili juče i danas radnicima, a na kojem je potpisano Radno telo „Jedinstvo Kolubara“, kao organizator protesta.

Sa sloganom „Odbranimo EPS!Sačuvajmo Srbiju!“, na letku se pominju razlozi zbog kojih je najavljen protest.

Prvi je, kako je navedeno, da EPS svoj rad zasniva na upotrebi prirodnih dobara koja pripadaju svim gradjanima Srbije, a drugi da EPS treba da bude javno, neprofitno preduzeće.

„Prelazak u akcionarsko društvo je prvi korak u privatizaciji. Privatni kapital, strani ili domaći će želeti maksimalnu zaradu kroz smanjenje troškova i plata radnicima i povećanje cena električne energije za gradjane i privredu“, piše na letku.

Dodaje se i da „privatni“ EPS A.D. nije dužan da garantuje isporuku struje u vanrednim okolnostima, pa može i da smanji broj radnika.

„Smanjenje broj radnika i njihovih plata će se negativno odraziti na lokalnu ekonomiju“, navodi se na letku.

Kako je napisano, akcionarska društva ne podležu državnoj budžetskoj kontroli i to daje prostor za još veće mehanizacije nego što su bile do sad, kao i da je u interesu radnika i gradjana da se zaustavi uništavanje i privatizacija EPS-a.

Predsednik jednog od sindikata zaposlenih u EPS-u Milan Djordjević rekao je da sindikat ne stoji iza tog protesta i pita gde su ti organizatori bili pre nego što je Vlada Srbije usvojila odluku o transformaciji EPS-a, kao javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Djordjević je rekao da ima indicija da iza organizatora protesta stoje neke opozicione partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari