Najavljivali rast od jedan, a završili s padom od 6,5 odsto

Ekonomski rezultati u drugom tromesečju gori od najava, a bolji od očekivanja

Ostavite komentar


  1. Ekipa na vlasti ponovo pokusava da preko gradjvinarstva pogura privredni rast, pa se forsiraju radovi na Moravskom koridoru, kao i na ranije zapocetim projektima, a planira se i brza pruga do Nisa. Gradjevinarstvo je idealno za manipulciju podacima, ali i za razna „ugradjivanja“. Efekti prosolgodisnjih radova su katastrofalni , Turski tok je jos uvek slepo crevo, a naplata putarina mizerna. Ono sto je privlacno za one koji odlucuju je sto se veci deo kineskih kredita ne prijavljuje, pa necemo ni znati da ih imamo dok ne pocne otplata. Bolje resenje je ulaganje u proizvodnju hrane, cime bi se obezbedilo znacajno zaposljvanje i brzi povrat ulozenih sredstava, Medjutim osobama koje su navikle na manipulacije i raznorazne „ugradnje“, takav pristup je potpuno stran.

    1. Bice pad od 12 do 15 procenata, jer nema proizvodnje, lazov Vucic pokusava da zavara, ljudi gube poslove svugde.

      1. MMF plače za Vama, kao i sve najeveće svetske institucije. Prosto ne mogu da veruju da svi ostali daju prognoze od -3% do -5%, a da ćete u pravu biti samo vi sa prognozom od -12% do -15%. Vučić jedini daje izjave da će to biti 0% do -1%, tako da ako je on lažov zbog 3-4%, Vi ste zbog 9-10% lažovčina.

    2. Kako to da država uloži u proizvodnju hrane? Da opet napravi državnu fabriku? Može da da podsticaje za poljoprivrednike i preradu hrane, ali to se već radi. Da imalo znate ekonomiju, znali bi da se rast privrede svake zemlje pospešuje tako što se rade veliki infrastrukturni projekti u građevinarstvu. Ne samo da trenutno zapošljavaju ljude i privredu, već stvaraju uslove za takve stvari u budućnosti. Niko neće doći u zemlju gde nema puteva, železnice… Naravno, u pravu ste što se tiče ugradnje, ali to radi svaka vlast, nemoj da ste naivni. Problem je što prethodna nije znala kako da dođe do novca za infrastrukturu, pa nije ni mogla da gradi. Što se tiče kineskih kredita, ne vidim zašto su oni lošiji od EU ili USA, osim ako su lošiji uslovi kredita. Moje mišljenje je da su mnogo ispravniji. Zapad zahteva da prihvatite njihov način uređenja da bi vam pomogli. Još uvek nisam čuo da Kina traži da vratimo komunizam da bi nam dali kredite.

  2. Ma nije vise ni bitno sta mlate. Nista im se vise ne moze verovati pa ih i ne slusamo. Dostigli su vrhunac moci, mogu da pricaju i rade sta im se hoce. Tj, jos pre 5 godina je njuz net napisao clanak „VUČIĆ: DOŠLI SMO DO ONOG TRENUTKA KADA BUKVALNO MOGU DA IZJAVIM BILO ŠTA BEZ IKAKVIH POSLEDICA“.

  3. Kako je moguce da je pad samo 6.5%? U aprilu nista nije radilo, nema ni ono malo turista, avioni ne lete, nema tranzita, Fijat nije radio, zelezara imala pad a na sve to su u julu ugasili VP1 sto znaci 75000 tona celika manje.mesecno, MEITA je poslala 1000 radnika na odmor ( od 3000) jer su posle stajanja u aprilu,dobili samo 15000 porudzbina za turbopunjace u maju, a pre toga su imali 150000 mesecno. Pa koje grane su napravile, stvarno mali pad od 6,5 % u odnosu ma to.sta.sve nike radilo. Jedino ako se ne broji 380 miliona eura stp smo potrosili na lekove

    1. Tih 380 miliona nisu lekovi, vec maske i respiratori, koji nam nisu bili ni potrebni a koji stoje po skladistima. Investicije na koje smo SPISKALI pare nazalost ne donose profit, avioni, teknkovi, dronovi, PVO sistemi, Ovo ne donose profit odnosi se na drzavu a ne na njih, njima donosi i to pozamasan.

  4. E jaka li je nama ekonomija kad nam pola BDP-a zavisi od jedne ili dve visoke peci. Umesto da budemo najveci izvoznici poljoprivrednih proizvoda i IT, mi se oslanjamo na metal i Fiat da nam drze privredu.

    1. Koliko znam, železara u BDP-u ućestvuje tek sa oko 1%. Mislim da Fijat ima još manji uticaj. Što se tiče poljoprivrede i IT-a, to su nam jedni od bitnijih sektora, naročito IT koji je u ekspanziji i koji je pretekao poljoprivredu. Svakako, mislim da je suština Vašeg komentara bila da privreda treba da bude što raznovrsnija, pa je onda i manje podložna raznim potresima. Na kraju, i moje mišljenje je da 2 glavne grane treba da nam budu IT i poljoprivreda, baš tim redom.

  5. Tome nesebicno doprinosi i Goran Vesic, svojim nakaznim projektima po Beogradu. Steta sto nije ostao u svom rodnom gradu Krusevcu da njega unistava. U dvomilionskom gradu verovatno obrce mnogo veci novac. Njegov zemljak, koji je sa keramickih plocica presao na bezbednost drzave mu pomaze u prometu novca nabavkom povoljnih Range Rovera za dalje maltretiranje gradjana Beograda.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.