Najbolji naučnici iz SAD stižu u Beograd 1Foto: N1

Prvi put u Srbiji, ali i regionu, od 26. do 28. avgusta u Beogradu biće održana međunarodna radionica na kojoj će osim najvećih naučnika iz Srbije učestvovati i 50 istaknutih stručnjaka i istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom tri dana Beograd će ugostiti gotovo 600 naučnika, profesora sa prestižnih svetskih fakulteta, ali i najboljih studenata iz sveta u oblastima nauke o podacima, ali i bioinformatike i arheologije.

„Srbija je još 2010. potpisala međudržavni Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa SAD, međutim, posle toga nije bilo značajnijih praktičnih koraka. Ova radionica predstavlja prvi veliki iskorak ka mogućoj saradnji naše nauke sa najuticajnijom i najnaprednijom naučnom zajednicom na svetu“, rekla je Aleksandra Drecun, predsednica udruženja Intersection, koje već nekoliko godina radi na realizaciji ove saradnje.

Ogroman doprinos pravljenju tog prvog velikog koraka u saradnji dveju zemlja u oblasti nauke dao je profesor Zoran Obradović, koji je godinama radio na projektu kojim bi privukao američku Nacionalnu fondaciju za nauku (NSF) i predočio im zašto bi baš SAD trebalo da sarađuju sa jednom tako malom zemljom kao što je Srbija.

– Nauka o podacima je oblast u kojoj postoji mnogo razloga za saradnju. Ona je u začetku, a ovaj skup je prilika da se čuju i razmene mišljenja sa najboljima u svakoj od ovih nekoliko oblasti o kojima ćemo razgovarati. Ovo je šansa i za naše studente da prisustvuju jednom takvom skupu jer nemaju često priliku za to. Ove godine najbliži sličan skup koji se bavio Data Science bio je u Londonu – rekao je Zoran Obradović, direktor Centra za analizu podataka i biomedicinsku informatiku na Univerzitetu Templ u Filadelfiji.

Radionica, koja će biti održana u Palati Srbija, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, treba da pokaže, ističu organizatori, kako naša i zemlje regiona mogu da sarađuju sa vodećim naučnicima SAD, posebno u oblasti Data Science koja se danas smatra jednom od ključnih za razvoj nauke u svetu.

Američki, srpski i istraživači iz regiona razgovaraće o tome kako da se uspostavi nova saradnja između Data Science, matematike i nauka koje generišu velike količine podataka i koje zahtevaju napredne metode za njihovu obradu. Biće reči i o jačanju mehanizama za saradnju između srpskih istraživačkih institucija i NSF, koja predstavlja najprestižniju instituciju ove vrste i koja podržava osnovna naučna istraživanja sa godišnjim budžetom koji je pre dve godine iznosio 7,5 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari