Koja novčanica u Srbiji je najčešće falsifikat i kako ih prepoznati? 1Foto: Danas

Više od 80 odsto novčanica za koje je u prvoj polovini ove godine utvrđeno da su falsifikat, bilo je u apoenima od 2.000 dinara, oko deset odsto je hiljadarki i 7,45 procenta su apoeni od 500 dinara, dok je ukupna vrednost krivotvorenog domaćeg novca 2,9 miliona dinara, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.

Procentualno, ta tri apoena čine 98,81 odsto ukupnog broja falsifikovanih novčanica, što nije iznenađenje jer se sličan odnos proteže čitavu deceniju unazad.

U izveštaju se navodi i da se iz poređenja otkrivenih falsifikata sa masom gotovog novca u opticaju, vidi da su na milion originalnih novčanica otkrivena 3,24 komada falsifikovanog novca, odnosno na milijardu dinara u opticaju, 8.459,41 je falsifikovani novac.

U postupku ekspertize novčanica primljenih u stranoj valuti, u prvih šest meseci otkriveno je 318 falsifikata, od čega je 195 komada u evrima, najčešće (118 komada) u apoenima od 50 evra. U dolarima je bilo 27 pokušaja poturanja neoriginalnog novca, najčešće u apoenima od po 100 dolara, dok je 96 novčanica iz ostalih delova sveta.

Međutim, u izveštaju se napominje i da je u tom periodu izvršena ekspertiza 2.051 novčanice u apoenima od 100 dolara, odnosno u ukupnom iznosu od 205.100 dolara, utvrđeno je da su falsifikovani zbog čega ih je policija zaplenila, tako da nisu obuhvaćeni poslednjim izveštajem centralne banke.

Inače, države se sa falsifikatima novca bore još od nastanka papirnih apoena i zbog toga je izgrađen sistem mera zaštite koje otežavaju posao krivotvorcima.

Tako su novčanice koje izdaje Narodna banka Srbije izrađene po najvišim standardima zaštite i sadrže vidljive i skrivene elemente zaštite, kombinaciju različitih tehnika štampe uz korišćenje specijalnih boja. Da bi se napravila razlika izmeđiu pravog i falsifikovanog novca potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na svakom pod apoena kao i da se u momentu prijema novca obrati pažnja na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari