Najviši sud EU presudio u korist Amazona, ne mora da plati 250 miliona evra zaostalih poreza 1Foto: Shutterstock/Tada Images

Najviši sud Evropske unije je danas presudio u korist američke kompanije Amazon koja neće morati da plati 250 miliona evra zaostalog poreza što je udarac za taj blok 27 zemalja u njegovoj borbi protiv korporacija koje izbegavaju plaćanje poreza.

Presuda Evropskog suda pravde je konačna i njom je okončana dugogodišnja pravna bitka Vlade Luksemburga i Amazona, giganta u elektronskoj trgovini, u vezi sa plaćanjem poreza.

Odluka sudija će dodatno podriti borbu protiv monopola koju vodi izvršna potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager.

Evropski sud pravde je danas podržao odluku sudija nižeg suda iz 2021. godine, navodeći da Evropska komisija nije dokazala da je Amazon dobio nezakonitu državnu podršku.

„Sud pravde potvrđuje da Evropska komisija nije utvrdila da je poreska odluka koju je Luksemburg dao Amazonu bila državna pomoć inkompatibilna sa unutrašnjim tržištem EU“, saopštio je najviši sud EU.

Amazon je pozdravio presudu, navodeći da ona potvrđuje da je ta kompanija „poštovala sve važeće zakone“ i da „nije imala poseban tretman“.

Vestager je 2017. optužila Amazon da je od 2003. godine u Luksemburgu, gde je evropsko sedište te kompanije, nepošteno sticao profit zahvaljujući specifičnim poreskim uslovima. Rezultat toga je, prema rečima Vestager, da gotovo 75 odsto profita Amazona u EU nije oporezovano.

EU nastoji da spreči da multinacionalne kompanije sklapaju poslove s državama koje ih mame da kod njih bude sedište tih kompanija za čitavu Uniju. Ta praksa je dovela do toga da multinacionalne kompanije navode države EU da se međusobno takmiče za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari