NALED: Svi bismo vozili električni automobil, kad bi država platila pola cene 1Foto: Pixabay/Joenomias

Oko 73 odsto stanovnika Srbije ima automobil, čija je starost u proseku 15 godina, a prema istraživanju koje je danas predstavila Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED) 86 odsto građana je spremno da pređe sa standardnih na električna vozila.

Prema podacima MUP Srbije iz 2020. godine, u Srbiji je registrovano dva miliona vozila, od čega 1.416 hibridnih i samo 102 električna.

Kako je rečeno na predstavljanju istraživanja, procene su da će ove godine biti prodato najmanje 1.000 hibridnih i električnih vozila, dok su dugoročne prognoze da će ih 2040. biti 300.000, ali osnovni preduslov je nedostatak infrastrukture, prvenstveno mreža punjača.

Istaknuto je da su u javnom sektoru Srbije električna vozila u upotrebi u GSP Beograd, koji ima 15 autobusa na dve linije, Gradska čistoća se služi električnim mini kamionima i skuterima za smeće, dok Pošta Srbije malim električnim vozilima radi dostavu.

Prednosti električnih vozila su u čuvanju životne sredine i smanjenju buke, a iako su ozbiljna investicija, donose dugoročnu uštedu u održavanju, navela je predstavnica NALED Irena Đorđević.

Iako je punjenje vozila u Srbiji još besplatno, navela je proračun NALED da bi troškovi punjenja električnih automobila u kućni uslovima mogli da iznose nekoliko puta manje nego troškovi goriva.

Na putevima Srbije ima osam punionica, sa punjačima na benzinskim pumpama, tržnim centrima i garažama ukupno ih je 150, a u proseku na jednom punjaču se može napuniti pet vozila dnevno, navodi NALED.

Građani Srbije kao glavnu prepreku za korišćenje električnih vozila vide u tome što su skuplja, jer je za njihovu kupovinu potrebno najmanje 30.000 evra, a za hibride od 20.000 evra naviše, dok se novi konvencionalni automobil može kupiti i za 10.000 evra.

Za trećinu građana prepreka je slab kapacitet baterije za punjenje automobila i nedovoljna subvencija za kupovinu.

U Srbiji su od 2020. predviđene subvencije za kupovinu vozila na električni i hibridni pogon u rasponu od 250 do 5.000 evra.

Istraživanje pokazuje da veliki procenat od 87 odsto ispitanika ima poziitvan stav prema subvenicjama i da se 13 odsto prijavilo za pomoć u kupovini automobila na električni pogon.

Uz to, 64 odsto ispitanih vidi postavljanje dodatnih punjača kao dobru stimulaciju, 23 odsto smatra da bi država trebalo da uvede besplatan parking za električna vozila, a 14 odsto da bi trebalo uvesti olakšice kod naplate putarine.

Državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja Biljana Vuksanović je navela da to ministarstvo priprema zakonska rešenja i strateška dokumenta za ovu oblast, kao i da je u planu postavljanje 10 punjača na autoputevima, dok je predstavnik Ministarstva energetike Milan Macura naveo da će u strateškim dokumentima biti uslov da energija za punjače bude iz obnovljivih izvora, kao i da je raspisan konkurs za subvencije u 151 lokalnoj samoupravi za male kućne elektrane.

Istraživanje NALED je sprovedeno u martu ove godine na uzorku od 600 punoletnih ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari