Narodna stranka: Ni u produžnom roku terminal u Batajnici nije u upotrebi 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Intermodalni terminal u Batajnici koji predstavlja drumsko-železnički čvor na kojem se pretovaruje roba sa jednog na drugi vid transporta sa ciljem da u Srbiju stižu brže i ekonomičnije do potrošača nije u upotrebi ni posle produženog roka, 4. novembra ove godine, rekla je danas potpredsednica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković.

Kako je saopštila ta stranka, ugovor za projektovanje i izvođenje, potpisan je 2019, radovi su počeli u septembru 2020. i po ugovoru je trebalo da budu završeni u julu 2022.
„Ministarstvo je, međutim, na predlog izvođača, prihvatilo produžetak radova do 4. novembra 2022“, rekla je Lipovac Tanasković.

Dodala je da iako je najavljeno da će se u toku izgradnje intermodalnog terminala raspisati tender za nabavku prateće opreme neophodne za njegovo funkcionisanje, to do danas nije urađeno.

Kako je rekla, nije samo oprema problem, nego i to što država nije formirala ni preduzeće za upravljanje Intermodalnim terminalom.

Istakla je da „terminal neće služiti ničemu do daljeg i da na njemu nema radnika, lokomotiva…“

Intermodalni terminal u Batajnici ugovoren je za 15,5 miliona evra od kojih 13,7 miliona iz bespovratnih sredstava Evropske unije, a preostalih 1,8 miliona evra iz budžeta Srbije.

Projektom je, kako je rekla Lipovac Tanasković, predviđena nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 miliona evra, koja bi trebalo da se finansira iz budžeta Srbije.

„Do sada je na projektovanje, izvođenje i nadzor za Terminal sa pristupnim saobraćajnicama potrošeno 25 miliona evra, ali bez firme i opreme od 2,9 miliona evra terminal ne može da radi“, rekla je ona.

Navela je da za terminal postoji infrastruktura, ali nema sredstva za rad, a da je u Beogradu obezbeđeno 100 autobusa na gas, ali nema infrastrukture, odnosno pumpe za gas.

Narodna stranka, kako je rekla, traži od ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da odgovori zašto terminal ne radi i zašto nisu izvršene javne nabavke i osnovano preduzeće koje će upravljati Logističkim centrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari