"Nastavak agresivne kampanje pretnji i zastrašivanja": Rio Tinto reagovao na današnji incident u dolini Jadra 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Najoštrije osuđujemo današnji bezobzirni napad aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ na tim naših partnera tokom njihovog redovnog obilaska zemljišta u vlasništvu „Rio Tinta“ u dolini Jadra, saopštila je kompanija Rio Tinto.

„Ovaj incident predstavlja nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na zaposlene u kompaniji Rio Sava i naše partnere, koja je zasnovana na dezinformacijama i lažnim navodima“, naveli su oni.

Oni su dodali da ta kompanija poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije.

„Međutim, današnji napad koji se dogodio na javnom putu i ničim nije izazvan, direktno je ugrozio bezbednost i zdravlje naših partnera. U incidentu u kojem su četiri traktora opkolila vozilo naše partnerske kompanije, jedan član tima je zadobio povrede od udarca poljoprivrednom opremom koja je deo traktora, a drugom članu tima su nasilno oduzeti dokumenti“, saopštili su iz Rio Tinta.

Oni su naveli i da je u toku proces podnošenja zvanične prijave incidenta policiji.

„Rio Tinto osuđuje svaku pretnju ili fizičko nasilje prema našim zaposlenima i partnerima. Koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili bezbednost i zdravlje naših ljudi“, poručili su.

Podsećamo, udruženje „Ne damo Jadar“ objavilo je na društvenim mrežama video snimak na kome se vidi kako su traktorima blokirali vozilo za koje kažu da pripada kompaniji Behtel, koja je angažovana na projektu Rio Tinta.

Kako se vidi na snimku, terenskom vozilo opkoljeno je traktorima meštana, koji su pokušavali da od vozača i putnika saznaju njihova imena i odakle su.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari