Nastavlja se brži rast izvoza od uvoza 1Foto: Pixabay/stevepb

U periodu od januara do maja ove godine cene u spoljnoj trgovini ili odnosi razmene bili su u korist srpske privrede.

Naime, jedinična vrednost izvoza domaće privrede povećana je u odnosu na isti period prošle godine za 6,8 odsto dok su uvozne cene povećane za svega 1,1 odsto. Ukupno, vrednost našeg izvoza povećana je za 26,8 odsto, dok je vrednost uvoza porasla za 21 odsto. Istovremeno fizički obim uvoza malo brže je porastao od fizičkog obima izvoza, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Jedinična vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda povećana je za 13,4 odsto, dok je cena poljoprivrednih proizvoda u uvozu čak smanjena za 7,4 odsto, što je dovelo do povećanja odnosa razmene za 22,4 odsto.

Još veća razlika je u rudarstvu gde su cene skočile za 23 odsto, dok su uvozne cene u proseku smanjene za 15 odsto.

Oblast koja ima presudan uticaj na spoljnu trgovinu je prerađivačka industrija i tu su takođe popravljeni odnosi razmene. Jedinična vrednost izvoznih proizvoda povećana je za šest odsto, dok su uvozne cene povećane za samo 1,7 odsto.

Najviše su popravljeni odnosi razmene u industriji ostalih saobraćajnih sredstava (čak 70 odsto), odevnih predmeta i proizvodnji osnovnih metala.

S druge strane, odnosi razmene su se pogoršali (uvozne cene porasle više od izvoznih) kod proizvodnje tekstila, računara i farmaceutskoj industriji.

Kada se radi o fizičkom obimu, najviše je povećan izvoz gume i plastike za 27 odsto, električne opreme za 45 odsto i motornih vozila za 36,5 odsto.

S druge strane najviše je povećan fizički obim uvoza nameštaja (48 odsto), ostalih saobraćajnih sredstava (47 odsto), električne opreme (40 odsto) i odevnih predmeta (35 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari