Nastavlja se pritisak na sindikalca u Ravnaji 1

U četiri navrata u poslednje dve i po godine Milenko Simić je ostajao bez posla u fabrici kamenih agregata Ravnaja iz Malog Zvornika i sva četiri puta Ministarstvo rada ga je zbog nezakonitog otkaza vraćalo na posao.

Sada se vodi kao da je zaposlen, ali mu je u januaru i februaru poslodavac isplatio zarade od nepunih 13.000 dinara, dok za mart nije dobio ni dinar.

„Svi radnici su dobili zarade za mart, meni nije isplaćeno ništa. I prethodna dva meseca dobijao sam četvrtinu plate, a kao obrazloženje zbog čega dobijam samo toliko je to što sam udaljen sa posla zbog krivične prijave koju je navodno direktor podneo protiv mene“, kaže za Danas Milenko Simić, bivši predsednik sindikata u ovoj fabrici koji je 2017. prvi put dobio otkaz zbog toga što se pobunio zbog loših uslova i malih zarada svojih kolega.

Zbog borbe za prava radnika Simića je poslovodstvo Ravnaje, koju je 2011. privatizovala kompanija MBA Miljković nedavno uhapšenog biznismena Branka Miljkovića, u najmanju ruku „uzelo na zub“.

Kada je Milenko otpušten, u nemilost poslovodstva pala je njegova supruga Danka, koja je u toj firmi od sredine osamdesetih radila na mestu laboranta.

Narednih meseci, tokom jeseni 2017. nju su najpre prebacili na mesto čistačice, a potom i u kamenolom gde je tokom novembra i decembra te godine radila kao jedina žena koja je rukama izbacivala kamenje, dok su mašine zadužene za to bile isključene.

Narednih nekoliko meseci diskriminacija Danke Simić u Ravnaji je nastavljena, a nakon niza tekstova u Danasu reagovala je i poverenica za rodnu ravnopravnost koja je u maju 2018. utvrdila da je u tom slučaju zaista došlo do diskriminacije Danke Simić i naložila da se to ispravi.

Slučaj je stigao do svih medija, ali i do međunarodnih institucija koje se bave pravima radnika, ali je uprkos svemu Danka Simić juna 2018. u Ravnaji dobila otkaz.

Milenkova priča sa Ravnajom i direktorom Aleksandrom Savanovićem se, međutim, nastavila i posle toga. On je nastavio da se žali državnim institucijama svaki put kada bi ga otpustili, a sada je, kako kaže, udaljen s posla zbog krivične prijave, koja, kako tvrdi, ne postoji.

„Suspendovan sam sa posla zbog kako je obrazloženo postojanja krivične prijave protiv mene. Sa advokatom sam proverio u OJT u Loznici i videli smo da takva prijava ne postoji“, napominje Simić.

U rešenju o privremenom udaljenju sa posla iz novembra 2019. koje potpisuje Aleksandar Savanović, navodi se da se Milenko Simić „privremeno udaljuje sa rada, zbog započetog krivičnog gonjenja, a zbog krivičnog dela učinjenog na radu ili u vezi sa radom“.

U obrazloženju ovog rešenja dalje se ističe da je direktor Ravnaje Aleksanadar Savanović prijavu podneo zbog toga što mu se kritičnom prilikom zaposleni Milenko Simić obratio rečima: „Šta to radite sa mojom ženom, završila je na infuziji, hoćete da se šlogira, Vi vršite mobing nad mojom ženom“ i „To nije dobro, udario si mi na porodicu, braniću je svim sredstvima“.

Da li je krivična prijava podneta Danas nije saznao u OJT u Loznici, ali ni od direktora Savanovića, jer na nekoliko pitanja u vezi sa ovim iz Ravnaje nije stigao odgovor.

Jedno od pitanja bilo je i da li je Aleksandar Savanović podneo krivičnu prijavu protiv Milenka Simića. Poslovodstvo Ravnaje pitali smo 15. maja i da li nam mogu objasniti zbog čega Simiću nije isplaćena zarada za mart, zbog čega je za januar i februar dobio samo četvrtinu zarade, kao i za razloge zbog kojih je Milenko svaki put bio udaljen sa posla.

Milenko Simić kaže da je sada u Ravnaji AD, firmi koja je osnovana još 1957. na platnom spisku osim njega ostao još samo jedan radnik i da je većina „prebačena“ u drugu firmu Ravnaja trade. Ova kompanija, u kojoj je direktor, prema podacima APR-a, takođe Aleksandar Savanović, osnovana je pre četiri godine i bavi se trgovinom na veliko građevinskim materijalima i sanitarnom opremom.

Iako je polovinom marta u Ravnaji AD podneo ostavku na mesto direktora, on je i dalje upisan kao jedan od troje direktora u ovoj fabrici.

I dok traje borba Milenka Simića, Branko Miljković, koji je pre devet godina kupio ovu fabriku, nedavno je uhapšen i to zbog napada na komunalnu policajku.

Branko Miljković, jedan od najpoznatijih građevinskih preduzetnika na teritoriji Srbije, priveden je 20. aprila zbog napada na službeno lice, a i iz pritvora je pušten dve nedelje kasnije, 5. maja.

Tužilaštvo je pritvor Miljkoviću odredilo zbog mogućeg uticaja na svedoke, a na slobodu je pušten na zahtev odbrane.

Branko Miljković je vlasnik MBA Miljković Merošina koja je 100 odsto vlasnik MBA RMN, ali je povezan sa još desetinom firmi u Srbiji.

Tako je, prema podacima Bisnode od prošle godine indirektno bio povezan sa firmom Magistrala, koja je akcijski kapital, preduzećem Kruševacput, a uz njega se vezuju i firme Asfalt, kamenolom Kijevo, Orbita komunikacije, Sremput, Bg-Termokot, MSM kompani, Ratko Mitrović-Montenegro, ali i preduzeće Jugoterm nekada iz Gnjilana, sada iz Merošine koje je u stečaju.

Naš list je u nekoliko navrata pisao o lošem odnosu poslovodstva prema radnicima Ratko Mitrović Niskogradnja, koji su tokom leta 2017. radili rekonstrukciju glavnih beogradskih saobraćajnica, poput Ruzveltove i Slavije.

Dnevni list Danas je januara prošle godine pisao o tome kako radnicima nije isplaćeno šest zarada i čak osam naknada za prevoz za 2018. godinu. Poslovodstvo i sam Miljković pravdali su se da novca nema, iako je u dvorištu firme dok su radnici štrajkovali ispred, bilo parkirano na desetine novih kamiona.

Na osnovu prijava radnika, inspekcija rada je tada utvrdila da poslodavac kasni sa isplatama i ne postupa u skladu sa zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari