Nastavljena akcija "Država Srbija u selima Srbije" 1

Akcija „Država Srbija u selima Srbije”, koju je pokrenuo ministar Milan Krkobabić u sklopu nove razvojne regionalne politike, nakon Svrljiga, Batočine i Vršca juče je stigla i u opštinu Boljevac – u sela Mirovo, Valakonje, Dobro Polje, Osnić i Mali Izvor, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tim povodom, Krkobabić je obišao selo Osnić, a narednih dana akcija će započeti u još četiri sela – Mirovu, Valakonju, Dobrom Polju i Malom Izvoru. Oko 3.500 stanovnika ovih pet naselja u opštini Boljevac, umesto putovanja do kilometrima udaljene opštine, ambulante ili pošte, sada će brzo i lako sve moći da završe na svom kućnom pragu.

Krkobabić je ovom prilikom istakao da je Osnić 20 selo koje je obuhvaćeno akcijom „Država Srbija u selima Srbije”, da očekuje da se u akciju uskoro uključe mnoga javna preduzeća i da će broj sela uključenih u nju bude impozantan, jer je to jedini način da se u Srbiji pomere stvari.

„U Srbiji sada nemamo zadruge. Zadruge, puteve i škole prave ljudi. Zbog toga će ključna stvar tokom naredne godine biti da u selima formiramo zadruge. Republika će obezbediti deo sredstava, deo će dati lokalna samouprava, a vi onda treba da formirate zadrugu. Ono što ste proizveli neko treba i da plasira i zbog toga bez zadruge nema boljitka”, rekao je Krkobabić.

U ime lokalne samouprave, punu zahvalnost za iniciranje i realizaciju jedne ovakve akcije uputio je Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac, istakavši da je ovo najbolji primer i dokaz koliko su za državu važna sela i kvalitet života u selima.

Krkobabić je nakon toga posetio opštinu Boljevac i tamo sa predsednikom opštine razgovarao o konkretnim projektima kojima će se unaprediti život građana.

„Vodili smo krajnje praktične razgovore i razmotrili kako da dosta stvari pokrenemo bez mnogo novca. Zato hoćemo da igramo pravu utakmicu i da sve resurse stavimo u pravu funkciju – resurse javnih preduzeća, lokalnih samouprava, a država je tu da sve to pokrene. Uveren sam da na taj način možemo da rešimo mnoge probleme. Ovi delovi Srbije koji su sada nerazvijeni imaju pravo da se razvijaju, mi imamo obavezu da im pomognemo u tome”, istakao je ministar Krkobabić.

Sastanku je prisustvovala i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije.

Cilj akcije „Država Srbija u selima Srbije” je da sa mobilnim delovanjem državnih službi olakša život u ruralnim područjima. Meštanima 55 sela nerazvijenih opština biće omogućeno da jednom nedeljno u svojoj sredini imaju usluge pokretnog poštanskog šaltera, usluge opštinskog službenika za izdavanje i overu dokumenata, kao i usluge lekara opšte prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari