NBS: Devizne rezerve na kraju jula 13,5 milijardi evra 1Foto: Stanislav Milojković

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju jula iznosile 13,5 milijardi evra, što je 800 miliona evra više nego pre godinu dana, objavila je danas NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra.

U poslednjih osam godina, od avgusta 2012. godine, odnosno od dolaska guvernera Jorgovanke Tabaković na čelo NBS, neto devizne rezerve su više nego udvostručene (povećane su za 5,9 milijardi evra), istakla je centralna banka.

Na kraju jula bruto devizne rezerve su bile niže za 435,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su izmirenja deviznih obaveza države (u neto iznosu od 126,3 miliona evra), kao i potrebe da NBS aktivnostima na domaćem deviznom tržištu ublaži efekte korona-krize na srpsku ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -240 miliona evra).

Dodatno, efekat na smanjenje deviznih rezervi u julu imali su i tržišni faktori u neto iznosu od 109,9 miliona evra.

Kako je u saopštenju navela NBS, neto prilivi u devizne rezerve tokom jula ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima (ukupno 40,9 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516,6 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.952,7 miliona evra.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je u cilju održanja stabilnosti na deviznom tržištu u julu na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 325 miliona evra, a od početka godine milijardu i 355 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.