NBS zadržala kamatnu stopu na 6,5 odsto 1foto Aleksandar Roknić Danas

Izvršni odbor Narodne banke Srbije i na današnjem sastanku je zadržao referentnu kamatnu stopu nepromenjenom.

Najmanje do sledećeg sastanka, referentna kamatna stopa ostaće na 6,5 odsto, kao i kamatne stope na na depozitne olakšice (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Izvršni odbor je u obrazloženju odluke ocenio da je opadajuća putanja međugodišnje inflacije u Srbiji nastavljena i da je ona krajem 2023. bila dvostruko niža nego na kraju 2022. i iznosila je 7,6 odsto.

„Daljem usporavanju inflacije doprineli su slabljenje troškovnih pritisaka i efekat baze kod cena hrane, kao i efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, koji su uticali i na snižavanje bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na 6,5 odsto međugodišnje u decembru.

U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja sredinom ove godine. Tome će doprineti efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, još uvek niska eksterna tražnja, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja“, navodi se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari