NBS: Na kraju oktobra bruto devizne rezerve NBS 16,3 milijarde evra 1narodna banka srbije foto Aleksandar Roknic

Bruto devizne rezerve na kraju oktobra 2021. godine iznosile su 16,3 milijarde evra, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Tim rezervama se, kako se navodi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 145 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

„Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana, u odnosu na kraj oktobra 2020. godine, povećane za 3,2 milijardi evra. Na kraju oktobra bruto devizne rezerve bile su za 524,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, dok su neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovma, na kraju oktobra iznosile 13,9 milijardi evra i bile su manje za 387,1 milion evra nego na kraju prethodnog meseca“, navodi se u saopštenju.

Smanjenje deviznih rezervi u oktobru rezultat je pre svega neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i izmirenja drugih deviznih obaveza, u ukupnom iznosu 317,8 miliona evra.

Devizne rezerve su smanjene i zbog aktivnosti NBS radi očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, pa je neto odliv deviza bio 115 miliona evra, kao i uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve sa neto odlivom od 99,9 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve po osnovu donacija, efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima bili su veći od ostalih odliva za osam miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je, kako se navodi, iznosio je 593,6 miliona evra i bio je za 15,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U oktobru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je, kako je navela NBS, nepromenjena.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto prodala 140 miliona evra, a od početka godine, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, neto je kupila 960 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari