NBS: Preduzete mere u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je 2019. godine u postupku po pritužbama korisnika finansijskih usluga doneto 20 rešenja, od toga je u 18 slučajeva izrečena i novčana kazna.

Doneto je i jedno rešenje kojim su utvrđene nepravične ugovorne odredbe.
U slučaju dve banke izrečene su novčane kazne iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga za postupanje suprotno Odluci o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga.

„Spisak banaka za koje je utvrđeno da nisu postupale u skladu sa pojedinim odredbama zakona kojima se uređuje oblast finansijskih usluga označava banke za koje je u postupku po pritužbi korisnika, odnosno u postupku kontrole, utvrđeno da su postupale suprotno pojedinim odredbama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o platnim uslugama, kao i propisima donetim na osnovu tih zakona“, navodi se u saopšenju NBS.

U postupcima po pritužbama NBS je rešenjem nalagala otklanjanje konkretne nepravilnosti u odnosu na korisnika koji je podneo pritužbu i kada je to propisano zakonom izricala novčanu kaznu, koja je propisana u rasponu od 80.000 do 1.000.000 dinara (za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga), odnosno do 50.000 do 800.000 dinara (za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o platnim uslugama).

Centralna banka je ukazala da se rezultati rada u toj oblasti ne mogu detaljnije preneti javnosti zbog poverljivosti koja je ustanovljena zakonom, iako je veliki broj korisnika koji nisu ni podnosili pritužbe imao konkretnu (materijalnu) korist kao posledicu aktivnosti NBS u ovoj oblasti.

U saopštenju NBS je navedeno da je u 2019. godini bilo 280 osnovanih pritužbi u odnosu na 1.577 okončanih postupaka – kod društava za osiguranje 9,6 odsto, a kod banaka 26,6 odsto osnovanih pritužbi.

U postupku posredovanja, od ukupnog 60 okončanih postupaka u 19 postupaka zaključen je sporazum između osiguravajućeg društva i korisnika, dok su u slučaju banaka zaključena četiri sporazuma. Prosečna vrednost sporazuma je 337.812 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari