NBS: Referentna kamatna stopa povećana na 2,75 odsto 1foto Aleksandar Roknić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 2,75 odsto, saopštila je NBS.

Stopa na kreditne olakšice iznosiće 3,75 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,75 odsto.
„Donošenjem današnje odluke je očuvan kontinuitet u aktuelnom procesu zaoštravanja monetarnih uslova. Umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, NBS nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor, kako je istaknuto, ostavlja prostor da i u narednom periodu, po potrebi i u zavisnosti od kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju, reaguje dodatnim pooštravanjem monetarne politike, ne isključujući mogućnost da, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa, kao mere opšteg karaktera, NBS razmotri i dodatne direktnije mere, kojima bi se ciljano reagovalo na inflatorne pritiske.

Monetarni uslovi u Srbiji su pooštreni u uslovima kad su troškovni pritisci na globalnom nivou i dalje visoki po osnovu svetskih cena energenata, primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, a otežano je funkcionisanje međunarodnih lanaca snabdevanja i po tom osnovu će globalna inflacija još neko vreme nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom.

„Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji od avgusta nađe na opadajućoj putanji“, navela je NBS i dodala da ograničavanjem efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene u značajnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u maju iznosila 10,4 odsto, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u drugoj polovini naredne godine trebalo da se vrati u granice cilja NBS, tri odsto sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, čemu će, kako se očekuje, doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova.

„U zavisnosti od geopolitičkih dešavanja i kretanja ključnih faktora inflacije i iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova ili efekti prethodnog zaoštravanja obezbeđuju održiv povratak inflacije u granice cilja u horizontu projekcije. Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 11. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari