NBS slabila evro, rezerve pale

U januaru neto devizne rezerve smanjene za 361 milion evra

Ostavite komentar


  1. Narod serbie je lenj, a kad je narod lenj i ne radi, država mora biti takva. Siromašna i jadna.

  2. Nbs se nije pitala kome smeta dinar kada je dozvolila valutnu indeksaciju ( plasiranje ogromnog dinarskog duga kroz kredite u stranoj valuti tkz „sekundarnu emisiju“) cime su joj banke uzele iz narucja vecinski paket monetarne ekonomije. Monetarna ekonomija je Nbs-u isto sto i klinickom centru abdomenalna hirurgija. Dug nije mogao vise da se servisira iz novcane mase a Nbs nije mogla da pumpa primarnom emisijom jer joj banke nisu dozvoljavale obaranje dinara zbog rata gradjana i privrede. Nbs i onako brani jak kurs stotinama miliona eura da bi se servisirali krediti. Uproseno: svi kupuju pojedincima stanove i zato su krediti papreni. Ali da se ne lazemo, tako je bilo i kod Tita. Svi izdvajaju pojedini dobijaju. Razlika je samo u tome sto je tada drzava branila dinar( bezuspesno) a danas ga napada (takodje bezuspesno). On mora biti prejak jer igru vode strane valute. Sa sto manje dinara moramo vratiti sto vise valute. Zato nema stampanja i primarne emisije. Topcider je danas za Nbs zabranjeni grad. Danas je primetna realna dinarizacija kroz veliku ponudu dinarskih kredita. Ali ona ne bi bila moguca da banke ne drze kormilo inflacije i politiku koja pripada Nbs. Ljudi koji vode banke su sproveli privatizaciju. Na celo banaka su zavrsili uz pomoc srpskog bankarskog Zoze Murinja, Mladjana Dinkica. G17 je kostala Srbiju nepojmljivo mnogo.

  3. @ Balkanska ruta Retko kvalitetan i strucan komentar. Pojednostavljeno receno, mi zapravo nemamo Narodnu banku niti monetarnu politiku, mi imamo aparatcika-upravnika pseudovalute zvane dinar (obicne obracunske valute, ali samo za sirotinju) koji se za nista ne pita. Gospodja trenutno radi posao koji bi, realno, mogao da obavlja brucos sa vise poslovne, posto o nicemu ni ne odlucuje, samo administrira vec odavno zacrtan plan i program.

  4. omladina da emigrira i da se nikad nevrati cak ni na odmor ,a ova politicka mafija sto 30 godina provlaci zemlju kroz plansko siromastvo neka ostane sama pa da vidimo kako ce da se fiansira rezim ,koncepcija da ce da se finasiraju prdajom kokaina omladini Srbiji govori sve o rezimu ,danas to cine ,zato omladina treba da spakuje kofere i da ostavi policiju da kokain preko kontrolisnae mafije prodaju sopstvenoj deci

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.