NBS: Smanjene devizne rezerve 1Foto: FreeImages / Filippo Vicarelli

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 9.551,7 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjene su za 32,3 miliona evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, sa tim rezervama obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 211 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 7.949,0 miliona evra i bile su manje za 20,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

U saopštenju se navodi da je, prilivima po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza i po osnovu neto zaduženja Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu putem deviznih hartija od vrednosti (ukupno 148,8 miliona evra), pokriven najveći deo odliva realizovanih po osnovu neto otplate kredita (167,0 miliona evra).

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama u otežanim uslovima plasiranja sredstava na međunarodnom tržištu i po drugim osnovama ostvareni su prilivi (ukupno 48,4 miliona evra) koji su u najvećoj meri nadomestili odlive po osnovu neto smanjenja devizne obavezne rezerve banaka i servisiranja stare devizne štednje (62,5 miliona evra), navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 306,2 miliona evra i bio je za 60,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.798,8 miliona evra.

U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je, kako je navela, u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari