NDBG: Gas maska za gradonačelnika 1Foto: Inicijativa NDBG

Već nedeljama se Beograd nalazi među gradovima sa najzagađenijim vazduhom na planeti, ali danas je merenje pokazalo da je koncentracija čestica prašine u vazduhu u našem gradu najveća na svetu, pokazuju rezultati  airvisual.com, poručuju iz inicijative Ne davimo Beograd.

Kako navode u saopštenju, Beogradu je potrebno masovno ozelenjavanje i pošumljivanje, radikalno poboljšanje javnog prevoza i promocija održive urbane mobilnosti, kao i prelazak na obnovljive izvore energije.

– Uskoro nećemo moći na ulicu bez gas maski, ako se nešto ne preduzme! Ovim povodom posetili smo gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića i ostavili mu gas masku, i prikladno otvoreno pismo, koje vas molimo da prenesete:

U nedelji iza nas merne stanice širom grada svuda su beležile ekstremno visoke koncentracije čestica prašine – PM 2.5 čije je  svakodnevno prisustvo bilo čak i preko 250 mikro grama po metru kubnom i PM10 čestica, čije je svakodnevno prisustvo bilo preko 120 mikro grama po metru kubnom. (PM – čestice prašine, predstavljaju sitne čestice manje od 10 mikrometara, koje imaju sposobnost slobodnog kretanja u atmosferi)  Koliko su ovi podaci alarmantni govori činjenica da su Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija postavile granične vrednosti koncentracije PM2,5 na 40 μg/m3, a PM10 čestica  na 50μg/m3!  Situacija je još ozbiljnija kada uzmemo u obzir podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha, navodi se u saopštenju NDBG.
Incijativa Ne davimo Beograd poziva gradonačelnika i gradske čelnike grada Beograda da sazovu hitnu sednicu Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda – a to je rešavanje problema zagađenja vazduha u našem gradu.

Kako bi pomogla u ovim naporima Inicijativa Ne davimo Beograd ima i spreman čitav set mera koje imaju za cilj da se ovo zagađenje smanji, a njegove posledice neutrališu. Taj set uključuje radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.