Uprkos protivljenju meštana, usvojen predlog o preseljenju Krivelja 1Foto: Miljko Stojanović/ Danas

Predlog preseljenja, koji je predložila radna grupa i Vlade Srbije, i pored protivljenja dela meštana, usvojen je večeras na zboru meštana Krivelja, na kome su pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali i predstavnici Ministarstva rudarstva i jedne konsultantske firme, ali na zboru nisu bili predstavnici Ziđina, što su im meštani zamerili.

Savet Mesne zajednice Krivelj kome je mandat istekao pre više od četiri godine, usvojio je predlog preseljenja radne grupe i Vlade Srbije na večerašnjem zboru.

Nakon glasanja došlo je do verbalnog sukoba između meštana koji su glasali protiv ovog predloga sa jedne strane, i predstavnika MZ Krivelj i zamenika gradonačelnika Milivoja Janoševića, sa druge.

U jednom trenutku nakon verbalnog sukoba sa jednom meštankom, a prilikom davanja izjave za medije, zameniku gradonačelnika, Milivoju Janoševiću je pozlilo.

Tokom rasprave koja je trajala skoro tri sata, preovladavalo je pitanje meštana “zbog čega se toliko žuri sa usvajanjem Predloga”, a jedan od zahteva je bio da im konačno saopšte cenu otkupa njihove imovine, ali uprkos insistiranju, niko im to nije saopštio.

Ono što je interesantno, je to da su predstavnici Mesne zajednice insistirali da se glasanje obavi večeras, za dokument koji su meštani prvi put videli pre 14 dana, u međuvremenu je četiri puta menjan, te izmene nisu videli, a zatim su za taj Predlog glasali.

Tamara Novaković, aktivista iz grupe “Borani se pitaju”, za Danas kaže da nije tačno da je većina bila za ovaj Predlog.

 

Uprkos protivljenju meštana, usvojen predlog o preseljenju Krivelja 2
Foto: Miljko Stojanović/ Danas

“Ovo glasanje nije realno. Nadam se da postoji neki snimak gde se vidi koliko je meštana u tom trenutku bilo u sali. Ni mi ne znamo šta se dogodilo pošto je 24 bilo protiv, a 23 za Predlog. Mi smo ih preglasali. Smatramo da je programska osnova štetna po meštane Krivelja, zato što nedostaju neki delovi koji treba da budu jasno definisani. Očekujemo da se ovaj Predlog doradi, i da se donese drugi dokument koji će biti dat opet na glasanje”, kaža ona za Danas.

Slaviša Karabašević, menadžer Ekološkog pokreta “Eko agenda 1935”, za Danas je kazao pre zbora, da on ne zna sa kim je ministarka Đedović postigla dogovor.

“Nama nude dokumenta bez programske osnove preseljenja Krivelja, gde su još uvek neprecizni rokovi i cena naše imovine. Očekujemo da će se to večeras definisati, pošto je do sada sve to bila nepoznanica. Ovde je apsolutno nemoguće živeti, a tek nešto proizvoditi. Iz Krivelja su otišli oni koji su selo zaboravili i oni koje su podmitili, davajući neke bonuse. To su njihovi trikovi. Na taj način se izbegava i porez. Ovo postaje kineska teritorija”, kazao je on.

Uprkos protivljenju meštana, usvojen predlog o preseljenju Krivelja 3
Foto: M. S. / Danas

Karabašević kaže da je njegov brat otišao, zato što je njegova kuća počela da se raspada. Isplatili su mu neki novac, ali ta vrednost nije tržišna.

Dragan Jenić, vodi poreklo iz Krivelja, ali živi u Beogradu, za Danas kaže da da su sastanku u Beogradu prisustvovala samo tri člana MZ Krivelj od 15, koliko ih ima.

“Oni su  Beogradu izneli svoj stav, a ne stav meštana Krivelja. Mi ništa ne znamo i to je veliki problem. Mi smo svi dovedeni u zabludu”, kazao je on.

Dragoslav Nikolić, potpredsednik MZ Krivelj, kazao da su oni imali sastanak u oktobru sa ministarskom Đedović, i sa ovim novim dokumentom, sa kojim se usaglasila i kompanija, jedan deo zahteva su postigli i on će biti stavljen na proveru pred meštane, što je urađeno nakon tri sata.

Transparenti „Svojoj deci jamu kopate“, „Za vašu decu“ viđeni su u Sali u Krivelju, a deo meštana, čini se da je zbunjeniji nakon, nego pre večerašnjeg zbora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari