Nećemo više da budemo „građani drugog reda”: U Topoli otvorena kancelarija Pokreta poljoprivrednika Srbije 1Foto: PPS

 

U Topoli je danas i zvanično otvorena kancelarija Pokreta poljoprivrednika Srbije. Prostorije PPS nalaze se u Bulevaru kralja Aleksandra 23 A.

Na svečanom otvaranju kancelarije PPS u Topoli okupili su se poljoprivrednci iz rače, Kragujevca, Knića, Petrovca na Mlavi, Žabara, Svilajnca i naravno, iz same Topole.

– Pokret poljoprivrednika Srbije nastao je kako bi se bavio rešavanjem problema u poljoprivredi i spreman je po raspisivanju izbora da priča i pravi koaliciju sa svima koji imaju slična načela, kaže za Danas Milan Milošević, jedan od osnivača pokreta iz Viševca kod Rače Kragujevačke.

Po njegovim rečima, ta načela su sledeća: opstanak srpskog sela i kontrolisana proizvođnja domaće hrane kojom se hrane naši građani.

Povod današnjeg okupljnja, baš na Svetog Luku je utemeljenje pokreta i otvaranje njegovog sedišta tj. centralne, glavne kancelarije PPS.

– Topola je izabrana za sedište kao simbol srpske državnosti i centralni deo Srbije podjednako udanjen svima. Pošto sadašnji politički sistem ne prepoznaje selo kao strateški osnov naša dužnost je da im to ukažemo, ističe Milošević.

Po mišljenju članova i osnivača Pokreta poloprivrednika Srbije poljoprivreda je krucijalna grana spske privrede.

– Gladan čovek je rob. Mi ne smemo da dozvolimo da imamo gladne ljude jer smo prirodno bogata zemlja sa neiskorišcenim mogućnostima, podseća on.

Milošević, takođe u izjavi za Danas, podseća i da niko od trenutnih pozicionih i opozicionih lidera nijedo sada u kampanji ni pomenuo reč – poljoprivreda a opšte je poznato da se poljoprivrednici u našem društvu smatraju „građanima drugog reda”.

– Svaka vlast mora da shvati da bez modernog seljaka nema moderne države. Zemlja se ne prodaje, nju smo nasledili a ne kupili i moramo je ostaviti budućim generacijama, zaključuje Milan Milošević.

Da podsetimo, kao što je Dans već pisao, nezadovoljni višegodišnjim stanjem u poljoprivredi, njenim stalnim urušavanjem i devastiranjem i bezbrojnim, neispunjenim obećanjima Vlade Srbije da će se situacija pokrenuti sa mrtve tačke poljoprivrednici su rešili da osnuju svoj pokret i kako su još letos najavili – izaćiće i na izbore.

Pokret poljoprivrednika Srbije osnovan je 19. avgusta, na Preobraženje, u selu Viševac kod Rače Kragujevačke, rodnom mestu Karađorđa, baš kod voždovog spomenika.

Takođe poljoprivrednici iz ovog dela Šumadije, poslednje dve godine više puta su nezadovoljni pregovorima sa Vladom Srbije protestvovali i traktorima i mehanizacijom blokirali saobraćajnice.

Proletos, oni su iz centralne Srbije kolonom traktora pokušavali da uđu u Beograd, putovali su dva dana ali ih je policijska blokada kod Požarevca sprečila.

Na svečanom otvaranju kancelarije Pokreta poljoprivrednika Srbije kao gost govorio je prof. dr Miladin Ševralić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član Odbora za selo SANU u periodu 1990–2014. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari