Nedimović: Cenu maline određuje tržište 1Ministar Nedimović sa gostima na užičkom „Žestivalu“ Foto: N. Kovačević

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, povodom današnjeg protesta malinara u Ivanjici, saopštio je da cenu maline određuje tržište, a da su sa udruženjima proizvođača dogovorene mere kojima će se poboljšati stanje u malinarstvu.

Na protestu u Ivanjici, čiji je organizator Asocijacija malinara Srbije, zahteva se da se poštuje preporuka sa sastanka u Vladi Srbije o tome da otkupna cena prati rast izvozne cene maline. Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije, otkupljivači i izvoznici tu preporuku ne poštuju i malinu plaćaju od 128 do 165 dinara, a malinari zahtevaju da otkupna cena ne bude manja od 220 dinara.

– Moj stav i stav Vlade Srbije izneli smo na zajedničkim sastancima i stojimo iza toga. Tržište opredeljuje cenu maline. Sa svim udruženjima malinara dogovorili smo mere za narednu i naredne godine, kako bismo povratili obim izvoza kakav je bio prethodnih godina. To je ulaganje u sadni matrijal, razvoj novih tržišta, diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje, kako ne bismo postali zavisni samo od jedne proizvođačke kulture, rekao je novinarima ministar Nedimović, koji je danas u Užicu otvorio „Žestival“ – Treći međunarodni festival voćnih rakija.

– Potuno razumem stanje u kome se ove godine nalazi tržište, ali uradili smo sve što smo mogli. Razgovarali smo sa hladnjačarima nebrojeno puta i uspeli da koliko-toliko podignemo cenu, saopštio je Nedimović i dodao da postoje najave o tome da će akontna cena biti veća u nedeljama koje dolaze.

Na pritužbe malinara da će morati da plaćaju doprinose za sezonske radnike, on je rekao da „još uvek nije napisan nacrt zakona o tome, ali da je intencija države da smanji sivu ekonomiju“.

– O tome će se voditi javna rasprava sa svim udruženjima, ali moramo da zaštitimo sve učesnike u tom procesu – i one koji prozvode malinu i oni koji je beru, ali i u kompletnom voćarstvu, ali nikakvim novim nametima, poručio je ministar.

On je najavio da će pomoć države u sadnom materijalu uslediti od septembra ove godine, nakon što se utvrdi obim štete, te da je to Ministartsvo zajedno sa udruženjima proizvođača utvrdilo način na koji će sprovesti tu meru.

Osim njega i gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, otvranju „Žestivala“ u Užicu prisustvovali su Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, Dragoljub Karić, zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije, čije su pristalice bile u majicama sa stranačkim obeležjima, kao i Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije.

Pomoć prerađivačkoj industriji

Istakavši da će Ministarstvo poljoprivrede podržati manifestacije koje doprinose razvoju prerađivačke inudustrije, poput užičkog „Žestivala“, Nedimović je poručio da Srbija ne treba da prodaje samo jeftinu sirovinu, nego i prerađevine. – Treba da pomognemo izvoz prerađevina i za to ćemo planirati sredstva u budžetu za 2018. godinu, najavio je ministar.

Pobednici „Žestivala“‘]

Nagradu za najkvaliteniju rakiju u kategoriji poljoprivrednih proizvođača na „Žestivalu“ je dobio Milan Plazinić iz Čačka, dok je nagrada u kategoriji destilerija pripala kompaniji RB Global iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari