Nedimović: Primena novih tehnologija u poljoprivredi za veću konkurentnost 1Foto: Privredna komora Srbije

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da u poljoprivredi i te kako ima prostora za primenu novih tehnologija, naglašavajući da one mogu doprineti povećanju konkurentnosti.

Nedimović je na otvaranju konferencije „Primena novih tehnologija u poljoprivredi“ u Privrednoj komori Srbije (PKS), kazao da je, na primer, potrebna nova tehnologija kako bismo znali šta se dešava na našem poljoprivrednom zemljištu, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne.

Ministar je objasnio da u ovom trenutku nedostaju elementarni alati kako bismo znali koje su poljoprivredne kulture zastupljene i da li je državno zemljište uzurpirano ili ne.

Nedimović je naglasio da se bez savremenih tehnoloških rešenja ne može dati odgovor na pitanja o državnom zemljištu, ukazujući da Ministarstvo trenutno radi sa Svetskom bankom i GIZ-om na tome da država u okviru raspoloživih alata bude usmerena na to da stekne uvid u stanje parcela, odnosno da li se one koriste u predviđene namene.

Ministar je podsetio da postoji i problem nasleđa, odnosno da se ne zna koje zemljište ima koju namenu danas, i da je stanje na terenu drugačije od onog u papirima.

Iz tog razloga, podvukao je Nedimović, primena savremenih tehnologija je neophodna i nužna, i najavio da će ići u susret tome.

Ministar Nedimović je naglasio da će pružiti svaku podršku kako bismo u budućnosti iskoristili potencijale koje nauka pruža.

Osvrnuvši se na zaštitne mere na uvoz mleka, Nedimović je ukazao da upotreba novih tehnologija i u mlekarskom sektoru može da pomogne da se kvalitet kontroliše na pravi način i omogući državi da podstiče kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju.

„Meni je ideja da radimo isključivo sa onim što povećava konkurentnost, a ne socijalnom demagogijom. Ako negde ima prostora za nove tehnologije, ima u poljoprivredi“, zaključio je Nedimović.

Predsednik PKS Marko Čadež kazao je da su znanje i inovacije jedan od stubova konkurentnosti, tržišnog uspeha i održivog razvoja kome težimo, a preduslov veće proizvodnje, izvoza i produktivnosti je tehnološko osavremenjavanje naše privrede.

Čadež je preneo da je, tokom obilaska svih krajeva Srbije imao prilike da upozna mlade ljude koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi za izvoz, ali je sa žaljenjem konstatovao da se inovacije u poljoprivedi ne koriste dovoljno za naše tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari