Nedimović: Zabranjen uvoz mleka i prerađevina bosanskog proizvođača MI 99 1Foto: Freeimages / Zsuzsa N.K.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od danas zabranjen uvoz mleka i mlečnih prerađevina bosanskog proizvođača „Mlečna industrija – MI 99“ iz Gradačca zbog neodgovarajućeg kvaliteta, odnosno neusklađenosti onoga što piše ne deklaraciji i samog proizvoda.

„Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mleko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mleko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlečnih proizvoda koji potiču iz te mlekare“, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mlekara „ozbiljan izvoznik mleka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima“, te da ga uvozi šest uvoznika.

Podsetio je da je pre nekoliko dana bila čitava šarža pakovanja tog mleka u kome je zapravo bila bela voda, a ne mleko i dodao da ne želi da ulazi u analizu da li je u pitanju geška u proizvodnji, jer je mlekara dužna da isporuči mleko kvaliteta kakav je naveden na deklaraciji.

Nedimović je istakao da Srbija, vodeći računa o svojoj prehrambenoj sigurnosti, ima alate kakao da spreči plasman ovakvih proizvoda na tržište.

„Naše laboratorije su utvrdile da to ne odgovara onome što piše na deklaraciji, naročito u pogledu mlečnih masti. Ne da nije 2,8 odsto mlečne masti, nego je daleko ispod toga“, kazao je ministar poljoprivrede i dodao je da Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici može da kontroliše 99 odsto roba.

Precizirao je da je Uprava za veterinu Srbije od jutros izdala rešenje o svemu, a obavestiće i kolege u Bosni i Hercegovini.

„Iskoristili smo i pravo koje imamo u skladu sa međunarodnim sporazumima i uputili veterinarsku inspekciju kod proizvođača na lice mesta“, kazao je Nedimović.

Nedimović: Rod pšenice veći 17 odsto nego 2020.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je ovogodišnji žetva pšenice u Srbiji gotovo završena, te da je rod 17 odsto veći nego 2020. godine koja je, kako je naveo, bila jedna od rekordnih.

„Što se tiče pšenice, zadovoljni smo. Dobra je cena i prinosi“, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da će se zato udeo poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu povećati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari