Nedimović: Zaštititi futoški kiseli kupus kao prašku šunku 1Foto: vojvodina.gov.rs

Ovogodišnja 19. „Kupusijada“, na kojoj su se okupili brojni poljoprivredni proizvođači i izlagači, svečano je otvorena danas u Kulturnom centru „Mladost“ u Futogu.

Pored proizvođača futoškog kupusa, priliku da predstave svoje domaće proizvode imaju i ostali proizvođači, a sve u cilju predstavljanja privrednih potencijala Futoga.

„Mi između ostalog finansiramo održavanje ovakvih manifestacija. Pomažemo rad udruženju „Futoški kupus“ i ovo jeste način da se široj masi približi značaj kupusa ne samo za Futog, nego siguran sam i za celu Srbiju“, izjavio je Vuk Radojević, pokrajinski sekreatar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

On je istakao da zaštićena oznaka geografskog porekla zapravo predstavlja komparativnu prednost naših proizvoda na tržištu,    i dodao da je to pravi put ka boljem pozicioniranju naših domaćih proizvoda.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja sredstva za finansiranje troškova za sertifikaciju, za označavanje geografskog porekla. Drago mi je što smo uspeli to da organizujemo sa Gradom Novim Sadom, prošle godine, kada je bila u pitanju begečka šargarepa i ovo jeste, zapravo, prilika da pozovemo sve poljoprivrednike da se udružuju, da označe geografsko poreklo i da na taj način zauzmu bolje pozicije na tržištu, naveo je Radojević.

On je je ukazavši na važnost standardizacije proizvodnje, koju Sekretarijat  podržava,  apelovao  na poljoprivrednike da iskoriste podršku i obeleže svoje proizvode, jer je to način ne samo da prošire proizvodnju nego i da animiraju nove poljoprivredne proizvođače da uđu u tu vrstu delatnosti  i postignu bolji kvalitet na tržištu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da danas imamo 12 sertifikovanih brendova.

Mi ćemo se truditi da sledeće godine usvojimo jedan poseban zakonkoji će nam omogućiti da i u Evropskoj uniji bude zaštićen futoški kiseli kupus. Onako kako se štiti praška šunka, tako  i mi treba zaštitimo naš kupus, jer to je naša obaveza prema svim ljudima koji ovde žive i rade, rekao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari