Negotin: Bespovratna sredstva Evropske unije za uređenje Mokranjčeve kuće u Negotinu 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Najposećeniji turistički objekat u Negotinu, gradu poznatom po Hajduk Veljku i Stevanu Mokranjcu, je kompozitorova rodna kuća u kojoj će, kao i u Muzeju Hajduk Veljka i Muzeju Krajina, uz pomoć projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ muzejske postavke postati još interesantnije uz digitalna rešenja koja će biti uvedena.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dodeliće oko 99.000 evra bespovratnih sredstava Opštini Negotin koja će biti uložena u osavremenjavanje muzejske postavke, izgradnju mokrog čvora u Mokranjčevoj kući i renoviranje Turističko- informativnog centra.

Mokranjčeva rodna kuća koja je 1964. godine pretvorena u Muzej, nezaobilazna je tačka svakog posetioca u Negotinu. Ali do danas neke bitne stvari koje se tiču infrastrukture nisu rešene, kaže direktor Muzeja Krajine u čijem je sastavu i Mokranjčeva kuća, Ivica Trajković.

-Sada su se stekli uslovi, mi smo imali već urađen projekat koji je urađen sa saglasnošću Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. U saradnji sa Turističkom organizacijom Negotina i RARIS-om, a pod pokroviteljstvom naše opštine, aplicirali smo ne samo za toalet, već i za neke digitalne alate. Što se tiče stalne postavke uvek smo težili da imamo nešto savremeno – nešto što će približiti muzejske sadržaje i mlađoj generaciji. Zato smo aplicirali, pre svega, za digitalne ekrane i vitrine koje će biti postavljene i u arheološkoj i etnološkoj postavci upravne zgrade, a isto tako i u Mokranjčevoj kući i Muzeju Hajduk Veljka – objašnjava Ivica Trajković.

Ovim projektom obuhvaćeno je i renoviranje Turističkog info centra Negotina, a promociju, kojom se zaokružuje projekat poboljšanja turističke ponude, atrakcije cele Negotinske krajine će postati još prepoznatljivije posetiocima. Među njima se svakako izdvajaju Rajačke pivnice, kameno selo u kojem stanuje vino, čija će infrastruktura, takođe, biti unapređena kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

-Drago nam je da su prepoznali koliko je to nama bitno za razvoj naših turističkih potencijala koje ćemo, uz pomoć Evropske unije i njihovih sredstava, sigurno poboljšati. U narednom periodu očekujemo da će to biti jedan od naših najvećih brendova. Kada dobiju svoj novi lik, smatram da će i za turiste da bude to još veći magnet da posete opštinu Negotin – rekao je predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković.

Projekat koji će biti realizovan u Negotinu deo je finansijske podrške koju projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ pruža lokalnim samoupravama u Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji u cilju razvoja turizma u regionu. Pored Negotina, bespovratna sredstva će dobiti i Zaječar, Smederevo, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek i Kladovo.

-Cilj ovog projekta Evropske unije je da se stvori jedinstvena turistička destinacija Donje Podunavlje i istočna Srbija i da se kroz turizam podstakne ekonomski razvoj regiona. Zbog toga smo podržali lokalne samouprave i turističke organizacije da realizuju svoje ideje u poboljšanju turističke infrastrukture i ponude – kaže vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec.

Negotin: Bespovratna sredstva Evropske unije za uređenje Mokranjčeve kuće u Negotinu 2
Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Grad Zaječar će dobiti oko 79.000 evra i ova bespovratna sredstva iskoristiće za završetak radova na Omladinskom kampu na Kraljevici, što će prema oceni nadležnih, biti od velikog značaja za Zaječar zbog mnogobrojnih manifestacija i događaja koje posećuju mladi. Blizina sportskih igrališta omogućiće kampu da bude odlično mesto za sportske pripreme.

-Konkretno, kroz ovaj projekat biće izgrađena treća faza. Ideja je bila da, zbog kompleksnosti ovog objekta, što pre jedan deo stavimo u pogon. Prvo ćemo osposobiti recepciju za prijem gostiju, zajedničke toalete i tuševe ali napravićemo i jednu nadstrešnicu – letnju učionicu koja bi se koristila za druženja i edukativne aktivnosti – izjavio je Ivan Živković, načelnik Odeljenja za objedinjene javne nabavke i lokalni ekonomski razvoj GU Zaječar.

Odgovorni u Projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju EU i Vlada Nemačke a sprovodi GIZ, ističu da će nastaviti da podržavaju razvoj turizma istočne Srbije kroz nove konkurse bespovratnih sredstava, obnovu spomenika i podizanju atraktivnosti destinacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari