Neki priželjkivali, pojedini očekivali, neki se naljutili: Koji ekonomski ministri su ostali bez fotelja i zašto? 1foto FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Sektori poljoprivrede, trgovine i turizma, ali i energetike i privrede dobili su nove ministre, dok su dosadašnji Anđelka Atanasković, Zorana Mihajlović, Tatjana Matić i Branislav Nedimović napustili Vladu.

Neki su to priželjkivali, pojedini očekivali, neki se i naljutili.

Zorana Mihajlović posle 10 godina neće biti u Vladi i nakon što nije izabrana ni na jednu od funkcija u izvršnoj vlasti Mihajlovićeva je održala konferenciju za novinare na kojoj se zahvalila, ali i poručila da će ostati u političkom životu, kao i da je svesna da novo mesto nije dobila jer nije želela da bud ničiji pion.

Energetikom i rudarstvom je upravljala u dva mandata, a u jednom se bavila i građevinarstvom i saobraćajem. O novom, budućem angažmanu, ali i tome da li će najveća opozicionarka u redovima SNS nastaviti zajedno sa strankom u kojoj je od osnivanja, Mihajlović se nije konkretno izjasnila, ali je jutros na Instragramu zamerila stranačkim kolegama što su je prozivali i blatili po tabloidima prethodnih godina.

Bez fotelje u Ministarstvu je ostao i Branislav Nedimović, kome je ovo bio drugi mandat na čelu poljoprivrede. Baš kao i pre dve godine i sada se govorilo o tome kako taj posao ne obavlja “drage volje” i da bi, kako su mediji pisali, više voleo da je “čovek na terenu”.

Poljoprivreda, uprkos subvencijama i podsticajima koji su izdvajani, ne može da se pohvali procvatom. Poslednje godine koje je proveo na mestu ministra bile su vrlo teške za farmere u Srbiji jer su cene mnogih životnih namirnica ograničene, zbog rata u Ukrajini zabranjeni su izvoz pšenice i kukuruza, a još pre toga oni koji se bave stočarstvom upozoravali su na propadanje farmi u Srbiji.

Sa osmehom na licu i u društvu kolega iz kabineta od javnosti i funkcije ministarke trgovine, telekomunikacija i turizma ovih dana oprostila se i Tatjana Matić, koja je na tu funkciju došla umesto lidera SDP-a Rasima Ljajića.

Taj sektor je u novom sazivu rasparčan, trgovinu je preuzeo Nikola Selaković, telekomunikacije su uz informisanje, a turizam je dobio omladinu i novog ministra, opet iz redova SDP-a Huseina Memića.

Matić je još maja 2014. imenovana za državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, a bila je i u Koordinacionom telu za proces pridruživanja EU, gde se bavila pitanjima prava osnivanja i slobode pružanja usluga i informacionog društva i medija.

U vreme vladavine “demokrata” od 2007. do 2012. bila je sekretar u Ministarstvu rada, a pre toga kratko vreme i šef kabineta Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Srbije za Kosovo i Metohiju.

Mediji su ovih dana, kada se saznalo da nije na spisku novih ministara, pisali o tome da je čeka mesto u nekom velikom preduzeću, ali Matić se o tome nije izjašnjavala.

Možda i najtiši i najmanje vidljiv član Vlade je dosadašnja ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Kada je postavljena za ministarku umesto Gorana Kneževića za Atanasković javnost gotovo da nije čula.

Znali su je njeni u Trsteniku gde je i rođena, ali i zaposleni u kompaniji Namenska gde je provela dugi niz godina, a na kraju bila i generalni direktor.

Odmah po diplomiranju na Mašinskom fakultetu u Beogradu, zaposlila se u firmi Namenska proizvodnja, koji će kasnije prerasti u Namenska AD i tu sa mesta direktora Sektora kontrole kvaliteta 2012. postaje najpre zamenik direktora, a dve godine kasnije i generalni direktor PPT Namenska AD.

Kao ministarku nismo je mnogo viđali, bila je na promocijama projekata koji počinju i davala izjave koje su se uglavnom ticale podsticaja koje je država izdvajala za mala i srednja preduzeća.

Njena želja je bila, rekla je pre nepunih godinu dana u jednom intervjuu, da privreda ojača kao i porodične firme, kako bi deca ostajala u Srbiji. Nije se, međutim, zadržala dovoljno dugo da na tome poradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari