Ko su četiri nova ekonomska ministra u novoj Vladi: Od kikboksera preko trenera, do finansijskog stručnjaka i saradnice Malog 1Foto: Beoinfo

Uz Sinišu Malog, Milana Krkobabića i Irenu Vujović koji ostaju na mestima ministara finansija, zaštite životne sredine i brige o selu, ekonomsko-privrednim sektorima u narednom sazivu vlade baviće se još dva poznata lica Nikola Selaković koji preuzima rad i zapošljavanje i Tomislav Momirović koji sa građevine prelazi na trgovinu.

Poznato lice biće i Goran Vesić koji će od Momirovića “uzeti” građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu.

Nekada drugi čovek grada Beograda očigledno se svojim arhitektonskim umećem sređivanja prestonice nametnuo kao neko ko bi mogao da predvodi građevinski sektor cele zemlje. Iako dobro poznat javnosti,

Vesić je uvek bio “u drugom planu”. Upornost se isplatila pa je posle više od dve decenije politikovanja dočekao da postane ministar.

Javnost i mediji premeštaj Nikole Selakovića sa mesta ministra spoljnih poslova na vođenje sektora rada i zapošljavanja komenatiršu kao “političku degradaciju”. On je na mestu ministra rada zamenio Dariju Kisić koja se poslednje dve godine bavila tim sektorom.

Selaković je završio Pravni fakultet u Beogradu na kom je i predavao tri godine, dok se 2012. nije više politički angažovao kao osnivač SNS-a. Tada je postao i član Predsedništva stranke.

Te prve dve godine vladavine naprednjaka Selaković je bio ministar pravde i državne uprave, još dve godine samo pravde, a od maja 2017. Vučićevom odlukom postao je generalni sekretar predsednika Republike.

Tomislav Momirović bio je donekle iznenađenje tokom prethodne raspodele mandata pre dve godine.

Tada je kao jedan od članova modno-turističke imperije Momirović postao ministar građevinarstva, a sada će se baviti spoljnom i unutrašnjom trgovinom.

Poznat po izjavama kojima se dodvoravao predsedniku Vučiću, Momirović je očito osigurao mesto u još jednoj Vladi. I on je poput Selakovića završio Pravni fakultet, ali se bavio porodičnim biznisom i vodio kompaniju Mona Hotel Management osnovanu 2011, gde je obavljao funkciju generalnog direktora pod čijom upravom su četiri hotela i jedan rezidencijalni objekat u Budvi.

Od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednika UO HORES-a i vatreni je zagovornik smanjenja PDV-a na hotelsku delatnost.

Osim poznatih, četiri su nova lica u ekonomskom delu Vlade.

U fotelju Zorane Mihajlović sešće Dubravka Negre, dosadašnja članica IO NLB Komercijalne banke, a pre toga direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, gde je provela pet godina.

O Negre govore kao o finansijskom stručnjaku koji je na “liniji” Ane Brnabić, za razliku od njene prethodnice Mihajlović, a mediji ističu i da je njen muž Kristof Negre, bivši ragbista i triatlonac, uspešan poslovni čovek, koji je osnivač i generalni partner u Western Balkans Private Equity Fund, kao i vlasnik firmi Kovidor International i DND-Razvoj nekretnina.

Novi ministar privrede u budućoj Vladi Srbije biće Rade Basta, dosadašnji generalni direktor Beogradskih elektrana.

On se zalagao za izgradnju nuklearne elektrane u Srbiji u saradnji sa SAD i EU, a tražio je da se ukine srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i čestitao imenovanje na funkciju ambasadora SAD u Srbiji Kristoferu Hilu. Kadar je Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Basta je bivši policajac i kikbokser, a kako je pisao Istinomer, nema zvaničnih podataka o njegovom obrazovanju, dok je na izbornoj listi za parlamentrane izbore naveo je da je po zanimanju master ekonomista.

Kao kadar SDP-a i dugogodišnji saradnik Rasima Ljajića na mesto novoformiranog ministarstva turizma i omladine došao je Husein Memić.

On je član Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar, a na sajtu Asocijacije rukometnih klubova Super lige, kako piše Istinomer, navodi da je trener. Memić je početkom ovog meseca kritikovao, sada već bivšeg, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog odluke da ne primi nijednog od više od 20 Bošnjaka koji su se kandidovali za osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Poput Irene Vujović i Nikole Selakovića i Husein Memić je rođen 1983. godine. On je od oktobra 2016. direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru. Bio je predsednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru, a u aprilu 2018. imenovan je za potpredsednika SDP-a.

Najmanje poznati novi član ekonomskog dela buduće vlade možda je nova ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je već nekoliko godina u Vladi, najpre je bila državna sekretarka kod ministra finansija Siniše Malog, a potom je istu poziciju dobila i u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, gde je bila do izbora na mesto sa kog odlazi višegodišnji ministar Branislav Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari