Koja su tri ekonomska ministra koji su jedini preživeli veliku čistku na istim pozicijama 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

U poslednjoj podeli ministarskih karata samo su Siniša Mali, Irena Vujović i Milan Krkokabić “preživeli” i ostali u novom sazivu Vlade na istim pozicijima na kojima su bili i u prethodnom, bar kada se radi o ekonomsko-privrednim sektorima u izvršnoj vlasti.

Mali ostaje ministar finansija i postaje potpredsednik Vlade, Krkobabić će se i dalje baviti brigom o selu, dok Irena Vujović nastavlja da upravlja Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Na funkciji ministra ostaju, ali ne na istim pozicijiama, i Nikola Selaković koji je MSP zamenio Ministarstvom rada, ali i Tomislav Momirović koji će se u narednoj Vladi baviti unutrašnjom i spoljnom trgovinom umesto građevinom koja je poverena Goranu Vesiću.

O Siniši Malom dosta je toga ispričano, a mnogo toga ostalo nedorečeno. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a doktorsku disertaciju odbranio je 2013. godine, na temu „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“ na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Upravo je deo univerzitetskih profesora osporio tu njegovu titulu smatrajući da je jedan deo rada plagijat. Iako je etička komisija FON-a krajem 2016. utvrdila da disertacija nije plagijat, Rektorski kolegijum i Senat Univerziteta zatražili su od FON-a da oformi komisiju koja će to ispitati.

Senat Univerziteta u Beogradu potom je poništio diplomu doktora nauka ministru finansija, a na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, kojim je utvrđeno neakademsko ponašanje Malog prilikom izrade njegove doktorske disertacije.

Mali je krajem devedesetih radio u kompaniji Dilojt, a pomoćnik ministra za privatizaciju postao je 2001. godine. Nekoliko godina kasnije osnovao je i svoju firmu, a u Vladu se vratio pre 10 godina zajedno sa SNS-om. Tada je dobio ulogu savetnika za ekonomska i privredna pitanja, tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Odlukom Vlade novembra 2013. je postavljen za predsednika Privremenog organa grada Beograda, a za gradonačelnika Beograda izabran je 24. aprila 2014. godine. Na toj funkciji Siniša Mali bio je i tačno dve godine kasnije – kada su pod fantomkama rušene kuće u Savamali.

Za to nije odgovarao, a osim “doktorata”, “Savamale”, o novom-starom ministru finansija pisalo se i kao vlasniku “24 stana u Bugarskoj”, dok je u izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca iz 2016. pisalo da je kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa, o čemu je pisao KRIK. Uprkos tome, pre četiri godine izaabran je za ministra finansija, a prošlog novembra dobio je i funkciju potpredsednika SNS-a.

Selom će se i u novoj Vladi baviti Milan Krkokabić.

Predsednik PUPS-a i naslednik oca Jovana javnosti je postao poznat kao direktor Pošte Srbije. Nakon toga od 2016. do 2020. bio je ministar bez portfelja u Vladi, zadužen za regionalni razvoj.

Pre pet godina, Krkokabić je krenuo u obilazak sela po Srbiji i počeo da zagovara ideju zadrugarstva, a kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, za samo godinu i po dana od početka dodele bespovratnih sredstava zadrugama, u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela”, u Srbiji je osnovano čak 310 novih zadruga.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović nastaviće da se bavi onim što je zapoćela u prethodnoj vladi.

Diplomirani je ekonomista – master, a od 2008. je u SNS-u. U dva mandata birana je za narodnu poslanicu u Skupštini, a od 2014. do 2016. bila je pomoćnica gradonačelnika Beograda za oblast društvenih delatnosti. Za predsednicu opštine Savski venac izabrana je 2016. godine.

Pre dve godine, krajem oktobra, Vujović je prvi put izabrana za ministarku i tada je došla na mesto Gorana Trivana.

„Posao u resoru zaštite životne sredine obavljaću časno, odgovorno i posvećeno, kao što sam obavljala i dužnosti koje su mi do sada bile poverene“, rekla je tada Vujović, napominjući da ih očekuje veliki posao, i kako će „morati da rade više nego ikad, kako bi ostvarili ciljeve koje je postavila predsednica Vlade Ana Brnabić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari