Nemačke kompanije dužne da istraže kršenja radničkih prava u firmama svojih dobavljača 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Kako nalaže Zakon o dužnoj analizi lanca snabdevanja nemačke kompanije moraju da istraže pritužbe na uslove i praksu u svojim kompanijama dobavljačima. Međutim, fokus je na aspektu poboljšanja stanja ljudskih prava i radnog prava u kompaniji dobavljača na osnovu međunarodno priznatih standarda, a ne na sprovođenju nemačkih propisa – kažu za Danas Kirsten Šonefeld, direktorka regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert za Srbiju i Crnu Goru odgovarajući na pitanje u vezi primene Zakona o dužnoj analizi lanca snabdevanja koji štiti prava zaposlenih u firmama dobavljačima nemačkih kompanija.

Prema njenim rečima, za nemačku kompaniju važi princip pristupa zasnovanog na riziku, odnosno nemačka kompanija nije u obavezi da u takvim slučajevima raskine saradnju sa dobavljačem, ali se primenjuje princip poboljšanja pre prekida veze. Međutim, postoji obaveza da se incidenti istraže i dokumentuju.

– Kako bi osigurali ovaj proces, nemačka kompanija i kompanije dobavljači moraju uspostaviti interne mehanizme za žalbe. U Srbiji ih trenutno podržava Društvo za međunarodnu saradnju – istakla je Kirsten Šonefeld.

Ona je dodala da zaposleni u kompanijama dobavljačima svoja prava mogu ostvariti, između ostalog, kontaktiranjem nemačkog sindikata.

– Nemački sindikat može da se žali nemačkom sudu, ali, nažalost, pojedini zaposleni iz Srbije ne mogu. Međutim, ova mogućnost je uključena u evropsku CSDDD direktivu, tako da bi nemačka regulativa uskoro mogla da se promeni u ovom trenutku – naglašava naša sagovornica.

Podsećanja radi, Danas je već pisao da radnici u Srbiji od 1. januara ove godine imaju mogućnost da se na loše uslove rada žale i nemačkim kompanijama čiji dobavljači i drugi partneri posluju u našoj zemlji, a pojedini zaposleni su već koristili tu opciju.

Ono što je radnicima u Srbiji manje poznato je to da su u prilici da se na svog poslodavca požale i nemačkim kompanijama, u slučaju da su firme u kojima rade njihovi dobavljači, kao i da se kao krajnjoj instanci u vezi kršenja svojih prava obrate i sudovima u toj zemlji.

To im omogućava Zakon o dužnoj analizi u lancu snabdevanja koji predviđa da su nemačke kompanije obavezne da razmatraju primedbe radnika iz bilo koje kompanije na svetu, pa tako i Srbije, koja proizvodi za tržište te države ili za kompaniju sa sedištem na njenoj teritoriji.

Zaposleni koji smatraju da su njihova radnička i ljudska prava ugrožena, nemačkim kompanijama mogu se obratiti direktno putem mejla ili na njihovim portalima.

Takođe, svoje primedbe mogu da šalju i na adresu nemačkoj Saveznoj agenciji za kontrolu izvoza, zaduženoj za sprovođenje zakona koji predviđa takvu mogućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari