Evroskeptični češki predsednik Vaclav Klaus nema nikakvu mogućnost da blokira novi sporazum Evropske unije o budžetskoj disciplini (tako nešto učinio je odbijajući da potpiše Lisabonski ugovor). Ipak, on je nakon najave šefa diplomatije Karela Švarcenberga da će njegova stranka napustiti vladu ukoliko se Češka tom sporazumu ne pridruži, vladi uputio pismo u kujem je obaveštava da neće potpisati sporazum koji prema njegovoj oceni oduzima Češkoj suverenitet u budžetskoj politici.

Međutim, sporazum kojim Brisel pokušava da reši problem preteranog zaduženja članica evrozone stupiće na snagu i bez Klausovog potpisa ukoliko ga potpiše i ratifikuje najmanje 12 članica evrozone a ostale bi se pridružile nakon ratifikacije. Šef diplomatije Češke koja još nije utvrdila ni rok za prelazak na evro, računa i na to da u februaru naredne godine Klausu ističe drugi (poslednji) mandat na funkciji predsednika države, te neće biti u stanju da ponovo drži u neizvesnosti ostalih 26 zemalja članica.

– Sporazum je tek u fazi priprema i svake sedmice se predlog sporazuma radikalno menja. U ovom trenutku teško je predvideti kako će izgledati konačna verzija. Treba, takođe, naglasiti da se sporazum neće odnositi na Češku sve dok ne uđe u evrozonu. Ratifikacijom bismo samo preuzeli obavezu da sve te izmene važe i za nas kada pređemo na evro“, rekao je češkom javnom radiju Radiožurnal državni sekretar za EU Vojteh Beling.

Češki premijer Petr Nečas izjavio je da će prihvatanje tog sporazuma zavisiti od konačne verzije, ali da postoji i mogućnost da ga Češka, kao i Velika Britanija, ne prihvati. Novi sporazum o fiskalnoj disciplini kojim EU želi da izbegne da se u budućnosti ponovi neka nova dužnička kriza i povuče ceo kontinent u recesiju zahteva od zemalja članica EU da se ustavom obavežu da ukupni javni dug neće preći 60 odsto BDP-a, dok godišnji deficit državnog budžeta ne sme da premaši tri odsto bruto domaćeg proizvoda. Klausu kao zagovorniku izbalansiranih budžeta i smanjenja deficita najviše smeta to što bi zemlje članice morale da daju Briselu na uvid predloge svojih budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari