Neto profit Erste banke skočio 86 odsto, za Srbiju prognoziraju rast BDP od 1,6 odsto ove godine 1Foto: Miloš Obradović/Danas

Neto dobit Erste banke u Srbiji u prvoj polovini 2023. godini iznosila je 3,22 milijarde dinara, što je za 86 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Operativna dobit je povećana za 66,7 odsto na 3,85 milijardi dinara, dok je dobit pre plaćanja poreza skočila za čak 88 odsto međugodišnje na 3,5 milijarde dinara.

Glavni doprinos rastu profitabilnosti dali su neto prihodi od kamata koji su skočili za 42,8 odsto na 6,87 milijardi dinara za prvih šest meseci ove godine.

Neto prihodi od naknada i provizija povećani su za osam odsto na 1,7 milijardi dinara u periodu od početka godine do kraja juna u odnosu na isti period lane.

U ovom periodu zabeležen je blagi pad kredita stanovništvu i mikro klijentima za 0,8 odsto u odnosu na kraj 2022. godine, dok su krediti privredi povećani za 5,6 odsto.

Snažan rast profita zabeležila je i cela Erste grupa. Kako je rečeno na predstavljanju finansijskih rezultata u Beču, polugodišnja dobit cele grupe iznosila je 1,49 milijardi evra, što je godišnji rast od 31 odsto.

Na nivou grupe koja posluje u sedam zemalja CIE, neto prihodi od kamata iznosili su 3,56 milijardi evra sa godišnjim rastom od 25,5 odsto, dok su neto prihodi od naknada povecani za 4,9 odsto.

Prema rečima Vilija Černka, generalnog direktora Erste grupe, zemlje u kojima su prisutni imaće naredne godine brži rast od evrozone.

U ovoj godini očekuje se da će prosečan rast BDP-a regiona biti jedan odsto, a evrozone 0,5 odsto.

Takođe, prognoza Erstea za Srbiju ove godine je 1,6 odsto i 3,8 odsto u 2024. godini.

“U velikoj meri rast u regionu zavisi od ekonomskog razvoja u Nemačkoj, koja je ušla u tehničku recesiju, a sada je praktično na nuli. Za sledeću godinu imamo pozitivne signale i znatno brži rast regiona od evrozone”, ocenio je Černko.

On je dodao i da budžetski deficiti zemalja pokazuju da se iscrpljuju mere pomoći kao i da su mere sada mnogo više ciljane nego ranije.

Inflacija u regionu je na opadajućem trendu, ali prema njegovim rečima kamatne stope će ostati na visokom nivou duži period.

Takođe je ocenio da bismo u 2024. mogli videti početak smanjenja kamatnih stopa.

Na nivou grupe, rast korporativnih kredita je usporio, a obim novoodobrenih stambenih kredita u drugom tromesečju ove godine u odnosu na isti period prošle bio je manji za 60 odsto.

Ipak, ukupan obim stambenih kredita je blago porastao za poslednjih godinu dana.

Černko se založio za poreske olakšice za investicije građana u hartije od vrednosti ističući da bi trebalo dati podsticaj investiranju u zelenu tranziciju.

Takođe je ocenio da bi trebalo olakšati imigraciju visoko kvalifikovanih radnika.

Što se tiče procesa konsolidacije u bankarskom sektoru, Černko je istakao da je prioritet banke organski rast, ali i da su otvoreni za akvizicije ako će doneti profit u srednjem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari