Nezadovoljni ugostitelji pred Vladom Srbije 1Foto: B. Cvejić

Nekoliko desetina ugostitelja i večeras se okupilo u Beogradu pred zgradom Vlade Srbije da bi iskazali nezadovoljstvo zbog odluke Kriznog štaba o zabrani rada njihovog sektora zbog epidemije bolesti kovid-19.

Vlasnik restorana „Blek Džordž“ (Black George), Dragan Milčić, rekao je za Betu da ugostitelji traže da im država nadoknadi 80 odsto bruto-zarade za vreme kada im je zabranjen rad.

Porad toga, „tražimo da nam se otpiše 50 odsto poreza i doprinosa na plate za period kada je ugostiteljima skraćeno radno vreme pa su radili do 17 ili 21 sat“, rekao je Milčić.

Dodao je da ugostitelji traže i nadoknadu fiksnih rashoda i ukidanje dažbina kakva je eko-taksa, naknada Organizaciji muzičkih autora (SOKOJ) i Organizaciji proizvođača fonograma (OFPS) i drugih.

„Da bi se ugostitelji oporavili od finansijske krize, naš zahtev je i da se u naredne dve godine porez na dodatu vrednost (PDV) na hranu i piće smanji sa 20 na pet odsto“, rekao je Milčić.

Ugostitelji, po njegovom rečima, traže da Vlada Srbije razgovara s njihovim predstavnicima da bi čula kakvi su sve njihovi problemi.

Od Kriznog štaba, kako je rekao, zaposleni u tom sektoru traže i da im dokumentuje naučnu studiju zbog koje tvrdi da se virus korone najviše širi u ugostiteljskim objektima.

Ugostitelji su najavili da će, zbog tih zahteva nastaviti svaki dan da se okupljaju pred Vladom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari