Nezavisni sindikat javnih službi Vojvodine: Zašto se fingira socijalni dijalog? 1Foto: M.P.

Povodom formiranja Socijalno-ekonomskog saveta u Zrenjaninu, oglasio se Nezavisni sindikat javnih službi Vojvodine reagovanjem da je pravljenje ovog tela uz prisustvo samo jednog sindikata nelegitimno, posebno iz razloga što je Nezavisni sindikat javnih službi reprezentativni sindikat u zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi.

Prema rečima Dušana Kokota, predsednika NSJSV, iako Nezavisni sindikat javnih službi u članstvu ima preko 2000 zaposlenih u Zrenjaninu, desetine hiljada članova Udruženja nezaposlenih takođe u Zrenjaninu, nekoliko hiljada penzionera ovog grada, uopšte nije obavešten o formiranju saveta.

-To lični na fingiranje socijalnog dijaloga. Samostalni sindikat ne može da predstavlja nikoga u ovom gradu, nema legitimitet da predstavlja ikoga u Zrenjaninu jer je pipak stanke na vlasti. To je sindikat koji je učestvovao u umanjenju prava zaposlenih na osnovu minulog rada i prava na putni trošak u gradskoj upravi 2017. godine – podseća Dušan Kokota.

Objašnjava da je u novmebru 2017. godine gradska uprava Zrenjanina uputila zahtev Nezavisnom sindikatu javnih službi Vojvodine za aneksiranje kolektivnog ugovora kod poslodavca.

Tim ankesom je traženo od Nezavisnog sindikata, kao potpisnika, da se saglase sa izmenama kojima se umanjuju prava zaposlenih, što je sindikat odbio.

-Kolektivni ugovor koji su želeli da aneksiraju isticao je maja 2018. godine a odredbama ugovora postojala je mogućnost jednostranog izlaska, uz obavezu važenja dodatnih šest meseci. Kako su se rokovi poklapali, predložili smo pregovore o novom kolektivnog ugovoru i lokalna vlast tada uvodi Samostalni sindikat gradske uprave, koji je drugi potpisnik, da za njihove potrebe odradi najpljaviji mogući posao. Jednostranim aneksiranjem ugovora, menjan je član po kome jednostranim izlaskom ugovor važi umesto šest meseci, samo deset dana. Samostalni sindikat gradske uprave je svesno uskratio garantovana prava svim zaposlenima, Tako nešto je nezabeleženo u istoriji sindikalizma – kaže Dušan Kokot, i dodaje da im je jasno zašto se Socijalno ekonomski savet grada pravi uz prisustvo samo jednog sindikata.

Nezavisni sidnikat javnih službi Vojvodine podseća da se formiranje Socijalno-ekonomskog saveta u Zrenjaninu ali i drugim gradovima odlagalo godinama, da se sada pistupilo pod pritiskom Brisela na Srbiju, kao i da su procedure tek započele ali nisu završene.

Potpisan je samo sporazum, podseća Kokot, i kaže da zvanično Socijalno-ekonomski savet Zrenjanina nije konstituisan niti upisan u registar Ministavstva za lokalnu upravu i samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari