Nezavisnost: Do okončanja ukrajinske krize odložiti pripajanje Petrohemije Pančevo kompaniji NIS 1Foto:NIS

Završetak procesa privatizacije HIP Petrohemije Pančevo (HIPP) i njeno pripajanje Naftnoj industriji Srbije mogao bi zbog ukrajinske krize i sankcija koje je EU uvela protiv Ruske Federacije da ugrozi proizvodnju i radna mesta u pančevačkoj fabrici, upozoravaju iz Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”.

U pismu koje je centrala “Nezavisnosti” uputila predsednici Vlade Ani Brnabić ukazuje se da se “već pojavljuje problem plasmana proizvoda HIPP, a opasnost da pojedine kompanije iz EU obustave dalju saradnju sa HIPP, u slučaju okončanja ove transakcije, postaje sve veća”.

“Nezavisnost” je zbog pomenutih rizika za poslovnu budućnost HIPP premijerki uputila “Zahtev za odlaganje krajnjeg datuma (dana Zatvaranja transakcije) određenog Ugovorom o strateškom partnerstvu između Vlade RS, društva HIP Petrohemija a.d. Pančevo i društva NIS ad. Novi Sad”.

“Verujemo da do okončanja ukrajinske krize nikome ne odgovara promena trenutnog statusa HIPP, jer strahujemo da bi ona dovela do onemogućavanja plasmana proizvoda HIPP na njena najvažnija tržišta EU, otežanu popravku postojeće opreme, nabavku novih delova i asistenciju stručnjaka iz inostranstva, što bi sigurno imalo za posledicu smanjen obim poslovanja i otpuštanje radnika. Takođe, ovakav (neželjeni) scenario bi imao značajne implikacije i na čitav niz malih i srednjih preduzeća u Pančevu i Republici Srbiji, koja svoje poslovanje vezuju za HIPP”, navodi se u zahtevu “Nezavisnosti”.

Dodaje se da “neizvesnost u pogledu okončanja ukrajinske krize i eventualnog daljeg pooštravanja pomenutih sankcija (s obzirom na vlasničku strukturu NIS-a), može da dovede do nepotrebnog rizika za budućnost radnih mesta u HINP”. Zato “Nezavisnost” zahteva “da se zastane sa daljim nastavkom preuzimanja vlasničkih i upravljačkih prava u ovoj kompaniji do okončanja sukoba u Ukrajini“, te da je „interes svih da se obezbedi dalje normalno poslovanje HIPP i stabilna radna mesta u uslovima rastućih globalnih neizvesnosti“.

Napominje se i da su predstavnici „Nezavisnosti“ spremni da svoj zahtev detaljnije obrazlože na sastanku koji bi u Vladi zakazala premijerka Ana Brnabić.

U pismu se podseća da je “Evropska komisija, u okviru pojednostavljenog postupka revizije spajanja, odobrila pripajanje HIP Petrohemija d.o.o. Pančevo (HIPP) Naftnoj industriji Srbije ad. Novi Sad (NIS) i da je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta”. Međutim, “Nezavisnost” želi da još jednom ukaže “na druge ne manje značajne, potencijalno negativne efekte okončanja postupka, odnosno zatvaranja transakcije, u roku definisanom Zaključkom Vlade Republike Srbije 05 Broj: 401-4936/ 2022”.

Sindikat podseća i da je još početkom juna ove godine Vladi Srbije uputio zahtev za zaštitu zaposlenih u Petrohemiji Pančevo u postupku preuzimanja vlasničkih i upravljačkih prava od strane NIS-a.

Pismo koje su potpisali predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić i predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Časlav Gavrić, dostavljeno je i Skupštinskom odboru za privredu, Delegaciji EU u Srbiji, Ambasadi Ruske federacije, Petrohemiji Pančevo i kompaniji NIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari