Niču solarna i vetroelektrana u Boru: Potpisan Memorandum između Srbije i Ziđina 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije potpisalo je danas Memorandum o razumevanju sa kineskim kompanijama Šangaj Fengling Renjubls (Shanghai Fengling Renewables) i Srbija Ziđin koper (Serbia Zijin Copper) o ulaganju dve milijarde evra u izgradnju vetroelektrane kapaciteta 1.500 megavata, solarne elektrane kapaciteta 500 megavata i fabrike za proizvodnju vodonika.

„Projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapacitete dva gigavata, odnosno 1.500 megavata vetroparka i 500 megavata solarne elektrane, ali i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanivić nakon poptpisivanja memoranduma u Vladi Srbije sa predstavnicima dve kompanije, a u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Minga.

Kako je navela, potpisivanje memoranduma je dalji korak u ciljevima Srbije ka dekarbonizaciji energetskog sektora i ka prelasku na čistije, obnovljive izvore energije (OIE).

„Memorandumom se kreće u realizaciju pojedinačno najveće investicije u OIE u narednom periodu u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je precizirala da je početak izgradnje postrojenja planiran u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026.

„Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat. Znači svih 2.000 megavata, i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje“, najavila je ministarka.

Kako je istakla, očekuje se da će ova investicija omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor OIE.

Prema njenim rečima, proizvedena energija koristiće se pre svega za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od tri najveća izvoznika iz Srbije.

Ministarka je istakla i da će ovim projektom, Srbija postati jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje OIE, zelenog vodonika i opreme za projekte iz oblasti OIE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari