Tužba PKB-a protiv Grada Zrenjanina i Republike Srbije zbog ometanja državine na 1.500 hektara zemljišta odbijena je pred Privrednim sudom u Zrenjaninu. Postupak je vođen jer je Grad na javnoj licitaciji izdao zemljište poljoprivrednicima.

PKB je u tužbi tvrdio da Grad Zrenjanin izdavanjem u zakup 1.500 hektara zemljišta u katastarskoj opštini Čenta onemogućava nesmetano korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje je ta korporacija koristila unazad nekoliko decenija.

Sa druge strane, gradski javni pravobranilac Goran Rakić, koji pred sudom zastupa Grad Zrenjanin, tvrdio je da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ne može otuđivati, pa je na prvom ročištu, sredinom maja, predložio da tužbeni zahtev bude odbačen, a sa njim se složio i republički javni pravobranilac Zoran Kovrlija. Zbog različitog tumačenja prava na korišćenje, od jeseni traje problem između PKB-a i poljoprivrednika, koji su hteli da uđu u zakupljeni posed a zaposleni u ovoj beogradskoj korporaciji im to nisu dozvolili. Postupajući sudija Milan Pajtašev naveo je u rešenju da davanje zemljišta u zakup nije bilo protivpravno na osnovu odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu i istakao da je na rešenje moguće uložiti žalbu, ali da žalba ne zadržava izvršenje rešenja. Poljoprivrednici očekuju da će sada moći da uđu na zakupljene parcele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari