Nikezić: Brnabić i Mali za 15 dana zadužili Srbiju za skoro milijardu evra 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Premijerka Ani Brnabić i ministar finansija Siniši Malom u poslednjih 15 dana su  zadužili Srbiju za skoro milijardu evra, izjavio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

„Čestitamo Ani Brnabić i Siniši Malom što su u poslednjih 15 dana, uprkos dramatičnim dešavanjima na KiM, najavi parlamentarnih izbora i nebrojenim gostovanjima u medijima, uspeli da zaduže Srbiju za skoro milijardu evra. Nije im bilo lako, ali su stigli su da nas zaduže i kod NLB Komercijalne banke, Unikredit banke, Poštanske štedionice, Banke Saveta Evrope, kao i kod francuske i nemačke vlade“, naveo je Nikezić u saopštenju.

Kamata na nove kredite po njegovim rečima ide i do devet odsto godišnje, „što samo znači da banke imaju manje poverenja u srpsku Vladu nego u srpske građane, koji plaćaju kamatu od 4,08 odsto za stambene kredite“.

„Novim zaduženjima će javni dug zemlje biti povećan na 36,5 milijardi evra, čime su Brnabić i Mali još jednom potvrdili da ništa nisu ni uštedeli ni zaradili, već da sve što rade i grade finansiraju štampanjem para i prekomernim zaduživanjem“, ocenio je Nikezić.

Dodao je da zato Stranka slobode i pravde traži vanredne izbore, kako bi se sprečilo dalje propadanje Srbije i sprovele sistemske promene.

„Te promene podrazumevaju da se odmah prekine sa prekomernim štampanjem novca i zaduživanjem zemlje, koristite bespovratna sredstva EU za izgradnju infrastrukture umesto skupih kredita stranih vlada, podrži domaća privreda umesto šačice stranih investitora, beskompromisno izborimo sa korupcijom nasuprot opštoj kriminalizaciji društva, ograniče marže za 100 osnovnih životnih namirnica umesto povećanja cene struje, gasa i komunalija, uloži u domaću poljoprivredu umesto uvoza hrane…“, naveo je Nikezić.

On smatra da „Ana Brnabić, Siniša Mali i ostali članovi Vlade, nemaju ni znanja ni volje da sprovedu ove mere“ i da je zato najbolje da što pre podnesu ostavke i omoguće raspisivanje parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari