Srbija se zadužuje 200 miliona evra za izgradnju BIO4 kampusa 1Foto: Shutterstock By PopTika

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za izgradnju BIO4 kampusa u Beogradu, čiji su okvirni troškovi 413,5 miliona evra, a planiran je kredit od 200 miliona evra, piše eKapija.

BIO4 kampus će biti na Voždovcu, ukupne građevinske površine 159.974 metara kvadratnih, uključuje 34.392 kvadrata podzemne garaže, dodatnih 7.172 kvadrata predviđeno je za nadzemni parking i puteve, a uređenje, uključujući zelene zgrade i krovove, procenjeno je na 31.772 metra kvadratna.

Radovi obuhvataju izgradnju i opremanje BIO4 kampusa Beograd, sveobuhvatnog istraživačko-razvojnog kompleksa posvećenog bionaukama (BIO4 je skraćenica za biomedicinu, bioinformatiku, biotehnologiju i biodiverzitet).

Krajnji datum raspoloživosti kreditnih sredstava je 31. decembar 2027. godine, a period realizacije projekta je predviđen u periodu od 2023. do 2026. godine. Zajam se realizuje u najmanje dve tranše.

Predstavnici Vlade Srbije i kompanija Fajzer Srbija i Astra Zeneka nedavno su potpisali Memorandume o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu pod nazivom BIO4 kampus, podsetila je eKapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari